2024. március 29., péntek

Stevan Kragujević zentai születésű fotográfusra emlékeztek

Zentán is elkezdődött a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozat

Ma a déli órákban, a Zentai Városi Múzeumban az Egy fényíró krónikás – Stevan Kragujević címet viselő kiállítás ünnepélyes megnyitójával a Tisza-parti városban is kezdetét vette a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozat. A kiállítást a legendás fotóriporter és fotóművész lánya, Tanja Kragujević nyitotta meg. A fotográfus születésének 100., halálának pedig 20. évfordulója alkalmából megrendezett tárlatot holnap este tizenegy óráig tekinthetik meg az érdeklődők.

Horváth Zsolt felvételei

Horváth Zsolt felvételei

Holnap délelőtt 10 órától a Városi Múzeumban a Gyermekbarátok Egyesülete szervez játékos múzeumlátogatást Mamutok világa címmel, délután egy és négy óra között pedig Kulturális útvesztő címmel egy játékos történelmi csapatjátékot is. Délután 4 órától Pejin Attila, a Városi Múzeum vezetőjének és muzeológusának irányításával helytörténeti sétát is tartanak majd, amire a múzeum épülete elé várják az érdeklődőket. Este 6 órától pedig Mintakincsünk. Mintakészítő mesterek régi tárgyai címmel Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató – muzeológus tart majd tematikus tárlatvezetést a múzeum állandó néprajzi kiállításán. Ezt este nyolc órától Pejin Lea vezetésével irodalmi kerekasztal-beszélgetés követi Ki vagy, hol vagy, vajdasági olvasó? címmel, melynek résztvevői Bíró Tímea költő, a Hét Nap újságírónője, Beszédes István költő, drámaíró, műfordító, szerkesztő, művelődésszervező és Orcsik Roland vajdasági születésű magyarországi író, költő, szerkesztő, műfordító, irodalomtörténész lesz.

Ezen a napon este 6 órától 10 óráig megtekinthető lesz a Stevan Sremac Emlékház, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete pedig az idén ismét megrendezi a népszerű esti csoportlátogatást a zentai Városháza tornyában lévő Zentai Csata Emlékkilátóba. A turisztikai iroda munkatársaitól szerzett információink szerint a toronylátogatást este fél nyolctól szervezik meg, s az érdeklődés függvényében minden órában több, 25 főből álló csoport látogatását tervezik.