2024. március 28., csütörtök

Frissített: Újabb bombafenyegetések

A tanítási hét utolsó napján több mint 130 dél-bácskai és szerémségi iskolában volt bombariadó

Pénteken ismét több mint száz oktatási intézmény címére érkezett bombafenyegetés, ezek többsége dél-bácskai és szerémségi általános iskola. Középiskolában ezúttal nem volt bombariasztás. A fenyegetés, a korábbiakhoz hasonlóan, elektronikus levél formájában érkezett, a Blic napilap értesülései szerint hajnali 4 órakor. Az oktatási minisztérium szerint az Újvidéki Iskolaigazgatóság területén 134 általános iskola kapott fenyegetést, míg az iskolaigazgatóság vezetője szerint mind a 135.

A nap folyamán kiderült, hogy az Újvidéki Iskolaigazgatóság területén található általános iskolák igazgatóinak e-mail-címére érkezett a fenyegetőlevél. A Danas napilap értesülései szerint Újvidéken a Svetozar Marković Toza, a Vasa Stajić, a Kosta Trifković, a Dušan Radović, az Ivan Gundulić, a Žarko Zrenjanin és a Nikola Tesla általános iskolák kaptak fenyegető e-mailt. A Petőfi Sándor Általános Iskolában és a József Attila Általános Iskolában is bombariadó volt.

A temerini Kókai Imre Általános Iskolában sem ültek padba ma reggel a diákok (Tóth D. Lívia felvétele)

A temerini Kókai Imre Általános Iskolában sem ültek padba ma reggel a diákok (Tóth D. Lívia felvétele)

A Vajdasági Rádió és Televízió nem hivatalos értesülései szerint a fenyegetés miatt Temerin mindkét általános iskolájából hazaküldték reggel a diákokat, de Óbecsén, Kölpényen (Kulpin), Petrőcön, Péterrévén és Karlócán sem kezdődött meg a tanítás. A Danas újságírójának információi szerint Rumán és Bulkeszin (Maglić) is bombafenyegetés miatt szünetelt pénteken az oktatás, más hírösszeállításokban Inđiját is említik. A dél-bácskai intézmények mellett piroti, niši, babušnicai, vranjei, vlasotincei, lebanei és kuršumlijai iskolák címére is érkezett fenyegetés.

Milan Grujin, az Újvidéki Iskolaigazgatóság vezetője a 021.rs hírportál összeállítása szerint az Euronews Srbija-nak nyilatkozva azt mondta, hogy az Újvidéki Iskolaigazgatósághoz 135 dél-bácskai és szerémségi általános iskola tartozik, szavai szerint ezek mindegyike bombafenyegetést kapott. Mint hozzátette, a diákok és az alkalmazottak nem léphettek az érintett iskolák területére és ez addig nem változik, amíg a tűzszerészek át nem vizsgálják az intézményeket.

Az oktatási minisztérium közleménye szerint az Újvidéki Iskolaigazgatóság területén 134 általános iskola címére érkezett fenyegetőlevél. Mint azt a tárca megerősítette, az összes érintett iskola azonnal tájékoztatta a rendőrséget, így a Belügyminisztérium szakértői kivonultak a helyszínre. Amíg a tűzszerészeti vizsgálat nem fejeződik be, a diákok az érintett iskolákban távoktatásban vesznek részt, a fejleményekről tájékoztatják a szülőket, emelik ki a közleményben.

A Blic napilap az aktuális fenyegetőlevelet is közzétette: „Gyűlöljük az emberi társadalmat és gyűlöljük a tényt, hogy ahhoz tartozunk. Gyűlöljük az emberi lét értelmetlenségét. Az életet gyűlöljük. Mindennek okán csak egy megoldást látunk: az emberi komposzt minél több emberi sejtjét megsemmisíteni. Ez az egyetlen helyes és értékes dolog, amit bárki közülünk megtehet. Egyedül így tehetjük a világot jobb hellyé. Az emberi túlélés és tökéletesedés útja helytelen, zsákutcába vezet, megölve minden mást, minden mást, ami csakugyan élet. Evolve (az evolúció szóból)! Ismerjétek fel végre valódi jelentőségeteket és helyeteket a világban. Fogjátok fel, hogy feleslegesek vagytok. Genetikai hulladék vagytok, amelynek nem is kellene léteznie, amelyik véletlenül jött létre. Hulladék, amit meg kell semmisíteni.”

Hétfőn jegyezték az országban a legtömegesebb bombafenyegetést, ekkor 173 belgrádi iskolában, valamint több tucat fővárosi létesítményben volt bombariasztás. Ebben nem merültek ki a fenyegetések, az egyelőre ismeretlen elkövetők aznap, valamint kedden és szerdán egyaránt, elektronikus levélben azt állították, hogy hidakon, üzletközpontokban, turisták által tömegesen látogatott létesítményekben, nagykövetségeken és a villanygazdaság, valamint a vízművek létesítményeiben is robbanószerkezetet helyeztek el. Később azt állították, hogy megmérgezték a belgrádi kút vizét, de belgrádi és vajdasági egészségügyi intézmények címére is fenyegetés érkezett.

Az újvidéki József Attila Általános Iskolát sem kerülte el a bombariadó (Fotó: Ótos András)

Az újvidéki József Attila Általános Iskolát sem kerülte el a bombariadó (Fotó: Ótos András)

Az államvezetés képviselői és a biztonsági szakértők többsége egyetért azzal kapcsolatban, hogy az egyébként március közepe óta ismétlődő bombariasztások hátterében a Szerbiára való nyomásgyakorlást kell keresni, hogy Oroszország ukrajnai agressziójának okán rendeljen el szankciókat Oroszországgal szemben. Kedden este kezdett el terjedni a közösségi oldalakon az a videofelvétel, amelyen az Anonymous csoport maszkját viselő személy a követketkezőképpen fogalmaz angolul: „Helló Szerbia! Aktívan támogatod Oroszországot az Ukrajna elleni véres és terrorista akcióiban. Nem érdekelnek az áldozatok és a szegény ukrán gyerekek. Ezért ti vagytok a következő célpontunk.”

A Belügyminisztérium szerdán este közzétette, hogy nemzetközi hatósági együttműködés segítségével a kriminalisztikai rendőrigazgatóság munkatársai 19 olyan e-mail-cím eredetére derítettek fényt, amelyekről az elmúlt néhány napban a bombafenyegetéseket küldték. A 19 e-mail-cím közül 18 a Gmail szolgáltatótól, míg 1 a ProtonMail szolgáltatótól származik. Az elektronikus leveleket a közlemény szerint több országból küldték: nyolcat Lengyelországból, négyet Gambiából, kettőt-kettőt Iránból és Nigériából, míg egyet-egyet Ukrajnából, Oroszországból és Szlovéniából. Az, hogy az e-mail-címek kivel, illetve kikkel, vagy melyik csoportosulással hozhatók összefüggésbe, nem derült ki, legalábbis nem közölték. Mindemellett a rendőrség azt a 6 szerbiai állampolgárt is azonosította, akik hasonló tartalmú fenyegetést küldtek bizonyos intézmények címére, vagy telefonon fenyegettek robbantással, közülük négyen kiskorúak. A szerbiai állampolgárok ellen bűnvádi feljelentést tesznek, erősítették meg.