2024. április 25., csütörtök

Újabb gazdasági támogatás

Hitelgarancia az ukrán, a fehérorosz és az orosz partnerekkel együttműködő szerbiai vállaltoknak

A szerb kormány bővítette csütörtökön a koronavírus járvány okozta negatív hatásokat enyhítő állami hitelgaranciáról szóló rendeletét, amelynek értelmében azok a hazai vállalatok, amelyek az orosz, az ukrán és a fehérorosz piaccal működnek együtt, állami támogatásra számíthatnak a hiteltörlesztésnél –, áll a pénzügyminisztérium közleményében.

Siniša Mali pénzügyminiszter a közlemény szerint rámutatott arra, hogy az orosz ukrán háború új helyzetet teremtett. Ezért a szerb kormány mintegy 1400 vállalat támogatásáról döntött, melyek a második garanciaprogramot használhatják majd az első garanciaprogramból származó kötelezettségek refinanszírozására. Olyan vállalatokról van szó, melyek közvetlenül, vagy közvetetten érintettek az árucsere-forgalomban Ukrajnával, Fehéroroszországgal és Oroszországgal. Ehhez a támogatáshoz nincs szükség külön eszközök elkülönítésére az állami költségvetésből, csupán a bankok kapnak lehetőséget arra, hogy új záradékot kössenek az érintett ügyfelükkel, a meglévő hiteltörlesztések átütemezésére.

Kiemelte, nem nagy támogatás ez, mégis sokat számít azoknak, akik működése nehézkessé vált az Ukrajnában dúló háború miatt.