2024. április 16., kedd

Olaf Scholz Belgrádba látogat

A német kancellár nemrégiben már egyértelműsítette országa elvárásait

A belgrádi hírügynökségek berlini értesülései szerint Olaf Scholz német kancellár június közepén Belgrádba látogat, ahol Aleksandar Vučić köztársasági elnökkel tárgyal. Hozzáteszik, hogy a látogatásra Scholz nyugat-balkáni körútjának a keretében kerül sor, méghozzá az Európai Tanács júniusra tervezett ülését megelőzően. A térségnek az Európai Unióban a helye – állítólag ezzel az üzenettel tervez Scholz ellátogatni a nyugat-balkáni országokba.

Aleksandar Vučić május első napjaiban vett részt hivatalos berlini látogatáson, ekkor találkozott először az új német kancellárral, Angela Merkel utódjával. A vendéglátó Scholz ekkor egyebek mellett a következőket hangsúlyozta: „Fontos, hogy Oroszország brutális ukrajnai háborújának a tekintetében mindenkinek ugyanaz legyen az üzenete. A helyzet rendkívül összetett. Azoknak, akik ugyanahhoz a közösséghez tartoznak, ilyen körülmények között támogatniuk kell egymást”,

Aleksandar Vučić a találkozót követően kifejtette, hogy az Oroszországgal szembeni szankciók elrendelésével kapcsolatban megértette Németország utalását, ugyanakkor azt is aláhúzta, hogy Szerbia egyelőre nem nyitotta meg a 31-es tárgyalási fejezetet (kül- és biztonságpolitika). Szerbiának fokozatosan kell összehangolnia kül- és biztonságpolitikáját az uniós döntésekkel, tette hozzá Vučić, aki azóta is kitart amellett, hogy Szerbia egyelőre az erősödő nyomásgyakorlás ellenére sem módosítja az ukrajnai válság első napjaiban körvonalazott nemzetbiztonsági tanácsi álláspontot, vagyis nem csatlakozik az uniós szankciókhoz.