2024. március 29., péntek

Mélyponton az euró

A dollár viszont kitartóan erősödik

Húsz év óta először történt meg, hogy az euró megközelítette a dollár árfolyamát. Jelenleg egy euróért 1,05 dollárt kell adni, tavaly pedig 1,22 volt az érték. Egyes elemzők szerint most érdemes eurót vásárolni, de vannak olyanok is, akik nem fektetnék be a pénzüket az európai valutába.

Az euró értéke hónapok óta csökken, a dolláré pedig az év eleje óta 8 százalékkal emelkedett, és a legdrágább valuta lett a világon. Ez azzal magyarázható, hogy a beruházók idegenkednek a kockázatos beruházásoktól, főleg az ilyen válságos időkben, de a monetáris politika szigorítása is közrejátszott. Az Egyesült Államok központi bankja, a Fed lépett az infláció visszaszorítása érdekében, és már kétszer emelte a kamatlábakat, de további kamatemelésre is elszánták magukat, míg az Európai Központi Bank ezt nem tette meg. Ebben a kérdésben a szakértők között is megoszlanak a vélemények. Samuel Zief, a JP Morgan munkatársa úgy véli, egy euró akkor érne egy dollárt, ha csökkentenék az előrejelzést az euróövezet gazdasági növekedését illetően. Erre azonban kevés esélyt lát. Szerinte az euró jelenleg elég olcsó, így jó ötlet most megvásárolni, mivel a jövőben erősödnie kell. A dollár már megerősödött a Fed monetáris politikája által, az Európai Központi Banknak pedig még döntenie kell a kamatemelésről. Hasonló véleményen van Steven Gallo, BMO Capital Markets munkatársa, aki úgy véli, hogy az euró ugyanannyit érhet mint a dollár, ha az EKB nem emel a kamatlábakon, és az orosz energiahordozókra bevezetett német szankciók hiányt váltanának ki. Az EKB ilyen döntése nem lepné meg, amennyiben Németországban recesszió lenne, és az árak elszabadulnának. Hozzáteszi azonban, hogy a dollár erősödése nem felel meg az Egyesült Államoknak sem, így a Fed is enyhíthetné a monetáris politikáját, ha látja, hogy az EKB nem sokat tesz az euró erősödése érdekében.

Vannak azonban eltérő vélemények is. Jonas Goltermann a Capital Economics munkatársa úgy véli, hogy az amerikai központi bankkal ellentétben az EKB túl lassan reagál, és ha növeli is a kamatlábakat, mérsékeltebben teszi azt, mint a Fed.

Rámutatott arra is, hogy Európa jobban megérzi az ukrajnai válság következményeit, mint az USA. A Capital Economics ezért más bankoktól eltérően úgy véli, hogy az euró tovább csökken a dollárral szemben. Azzal számol, hogy az év második felében egy euró pont egy dollárt ér majd, de 2023-ban az euró értéke emelkedik és 1,10 dollárért vásárolják.