2024. március 28., csütörtök

Kiadvány a minőségi oktatásért

Zentán bemutatták az MNT gondozásában megjelent Vállalkozóvilág című segédtankönyvet

A Magyar Nemzeti Tanács és a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola kiadásában megjelent Vállalkozóvilág című, középiskolásoknak készült segédtankönyvet szerdán mutatták be a Zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola étkezdéjében. A könyvbemutatón részt vett Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Loboda Szonya és Lazić Éva, a kötet szerzői, Zsíros Jankelić Anikó, a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola igazgatónője, a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola szaktanárai, valamint Tóth Kornél, a kiadvány recenzense. Loboda Szonya közgazdász szaktanár és a könyv egyik szerzője felhívta a figyelmet, hogy ez nem az első segédtankönyv, amit elkészítettek.
– A Vállalkozóvilág a harmadik könyv, ami megjelent az MNT gondozásában, az első volt a Pénzvilág, a második pedig a Bankvilág. Az utóbbi két könyv leginkább a közgazdasági középiskolában tanuló diákoknak készült, viszont a harmadik már minden szakiskola végzős diákjának íródott, hiszen mindenkinek van ilyen tantárgya. A tankönyv tartalma bővítetten követi a tanmenetet. Az alapvető fogalmak megismerésével indul, aztán más témaköröket ölel fel, például, hogy a család hogyan egyeztethető össze egy vállalkozással, a végén pedig az üzleti terv kidolgozásával foglalkozik. Fontosnak láttuk ennek a segédtankönyvnek a megalkotását, hogy ne csak jegyzetekből tanuljanak, hanem egy olyan tankönyvből, amely minőségi oktatást biztosít a diákok számára – fogalmazott a szerző.
Jerasz Anikó kiemelte, hogy a szakközépiskolák és a gimnáziumok tankönyvállományának a bővítése előtérbe került a Magyar Nemzeti Tanácsnál.
– Most már elmondhatjuk, hogy huszonhét tankönyv készült el ennek a korosztálynak, amelyek a tankönyvkatalógusban is megtalálhatóak. Még nyolc könyv írása, továbbá ötnek a fordítása van folyamatban, hamarosan majd ezeket is forgathatják a diákok. Tíz segédtankönyvet adtunk ki az elmúlt időszakban, amelyek nagyban hozzájárulnak a középiskolás diákok fejlődéséhez és jobb minőségű tanulásához. A ma bemutatott könyv minden szakközépiskolába járó diák számára hasznos lesz hároméves és négyéves szakon is. Ez egy átfogó, mindenre kiterjedő kiadvány, amely akár az egyetemistáknak is hasznos lehet, vagy azoknak a személyeknek, akik szeretnék megismerni a vállalkozói világot. A kiadvány Magyarország Kormányának, a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak és a Bethlen Gábor Alapnak köszönhetően jelent meg, valamint a könyv gondozását az MNT és a Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola vállalta. Ma tizenkét intézmény igazgatói és tanárai vették át a segédtankönyvet, aminek során öt darabbal gazdagodott minden iskola. A jövőbeni terv az, hogy szeptember elsejére minden diák számára szeretnénk biztosítani ezt a kötetet – mondta Jerasz Anikó.
Zsíros Jankelić Anikó kifejtette, hatalmas megtiszteltetés a közgazdasági iskolának, hogy házigazdája lehetett a könyvbemutatónak.
– Harminc éve vagyok már pedagógus, és tudom, hogy mennyire fontos az, hogy a diákok az anyanyelvükön tanulhassanak. Minél több, szép és modern könyvet foghassanak a kezükben, és ne kelljen a tanároknak állandóan fénymásolniuk, diktálniuk, hanem egy ilyen minőségi könyvből tudnak oktatni, a diákok pedig ebből készülni és tanulni. Nagy öröm számunkra, hogy megjelent ez a kötet, és hogy a diákjaink is használhatják majd az elkövetkezendő időkben – mondta az igazgatónő.