2024. április 20., szombat

Középiskolai szakok

A zentai középiskolák a 2022/2023-as tanévben nem terveznek különösebb változásokat az általuk elindítandó szakok számát és típusát illetően – hangzott el a zentai önkormányzat tegnapi sajtótájékoztatóján, amelyen a középfokú oktatási intézmények igazgatói nyilatkoztak a téma kapcsán.

A Zentai Gimnázium az elkövetkező tanévben is három első osztályt tervez nyitni 30-30 diák számára – emelte ki Ujházi Éva, a gimnázium igazgatója. Egy-egy szerb és magyar tannyelvű általános tagozatot, illetve egy magyar tannyelvű társadalomtudományi-nyelvi tagozatot. Az igazgatónő elmondta, hogy az általános tagozatokról mindegyik egyetemre beiratkozhatnak majd a végzett diákok. Ezeken a tagozatokon a humán, illetve a reál tantárgyakat azonos arányban tanulják majd a fiatalok, a társadalmi-nyelvi tagozaton viszont a humán tantárgyak, a történelem és a nyelvi tantárgyak lesznek túlsúlyban.

Az Egészségügyi Középiskolába őszre három osztályba 90 tanulót szándékoznak felvenni. Az egészségügyi nővér-technikusi szakon egy-egy szerb és magyar tannyelvű osztályt nyitnak 30-30 tanulóval, a gyógyszerész technikusi szakon pedig egy magyar tannyelvű osztályt szándékoznak elindítani szintén 30 diákkal. Nagy Abonyi Zoltán igazgató szerint azért nyitják meg a következő tanévben is a két említett szakot, mert népszerűek a fiatalok körében, és elvégzésük után könnyen találhatnak munkát az egészségügyi intézményekben, illetve a gyógyszertárakban. Az egészségügyi középiskola a következő tanévre kapott még engedélyt egy, az egészségügyi nővér-nevelői szak megnyitására is. Amennyiben ezt valaki befejezi, akkor az óvodában vagy a bölcsődében tud majd elhelyezkedni, ahol hiány van az ilyen képzettségű szakemberekből. Nagy Abonyi Zoltán megjegyezte, hogy a környező iskoláskor előtti intézményektől komoly támogatást kaptak a szak megnyitásához, ennek ellenére a soron következő tanévben még nem indítanak rendes szakot, mindössze átképzésre várják az érdeklődőket. A szakon négyéves középiskolai végzettségű személyeket képeznek át egy–másfél év alatt egészségügyi nővér-nevelőnek.

A Zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolába a 2022/2023-as tanévben úgyszintén 90 diákot terveznek felvenni. Ebből 60 diák magyar, 30 pedig szerb nyelven tanulhat – magyarázta Zsíros Jankelić Anikó, az iskola igazgatónője. Elmondta, hogy magyar nyelven kereskedelmi és szolgáltatási ügynök (kommercialista), illetve pénzforgalmi és számviteli technikusi szakot nyitnak, szerb nyelven pedig kereskedelmi és szolgáltatási ügynök szakot.

A Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban az előző évekhez hasonlóan a következő tanévben is a matematikai, a számítástechnikai és a képzőművészeti technikusi szakra is 20-20 tanulót várnak magyar nyelven.