2024. április 20., szombat

Tizennégy millió dináros támogatás

Felújítják az óbecsei Városi Színház tetőszerkezetét

Óbecse község 14 millió dinárt nyert a Művelődésügyi és Tájékoztatási Minisztérium Fókuszban a városok 2022 elnevezésű pályázatán az óbecsei Városi Színház tetőszerkezetének helyreállítására. A helyi önkormányzat további 1,9 millió dinárral támogatja a felújítási munkálatokat. Az illetékes minisztérium egy másik projekt keretében a tetőszerkezet javítása mellett különféle művelődési programokat is támogat majd.

– A tető javítására 14 millió dinárt hagyott jóvá a minisztérium, valamint körülbelül kétmillió dinár az önkormányzat részesedése. Remélem, hogy az idén, nyáron megvalósul a felújítás. Ez a prioritás. Éppen néhány nappal ezelőtt, amikor esett az eső, beázott a tető és víz szivárgott a színpadra. Csak a tetőfelújítás végeztével reménykedhetünk más beruházásokban. A falak vízszigetelése lesz a következő lépés, majd a homlokzat felújítása következik – mondta Zdravko Petrović, az óbecsei Városi Színház igazgatója.

Az óbecsei Városi Színház épülete a város egyik legrégebbi objektuma. Az épületben eredetileg kaszárnya működött egészen 1849-ig. Ezt követően ebben az épületben nyílt meg a híres Central Hotel, amely a szállodai és vendéglátói szolgáltatások mellett a szerencsejátékokhoz és a világ legrégebbi mesterségéhez kapcsolódó kiegészítő szolgáltatások széles skáláját is kínálta vendégeinek. A létesítmény a mai kinézetét az 1926-os tűzeset után nyerte el. A Fő utca felőli épületrészben évtizedek óta az Óbecsei Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola működik.

Az óbecsei Városi Színház a színházi tevékenységek mellett számos más kulturális programot valósít meg.