2024. április 25., csütörtök
SZÓFIGYELŐ

Erőemelő

Az erőemelő főnév kevésbé ismert sportág művelőjét nevezi meg: Steer József az ötvenhat esztendős erőemelő napi edzésadagját gyűri éppen. – Az alföldi város erőemelői nagy fába vágták a fejszéjüket. – Orosházán megkezdődött az erőemelők Európa-bajnoksága. – Lovász György világbajnok lett az erőemelők ausztráliai vb-jén Perthben. – Az erőemelőknek ilyen eredményeik még nincsenek. – Az erőemelőket talán befogadnák a súlyemelők.

Melléknévként ilyen sportolóra, versenyre, szervezetre utal az erőemelő: Az erőemelő sportoló ellenfele elsősorban a gravitáció. – Mozgássérült sportolók mutattak be erőemelő gyakorlatokat. – A budapesti országos testépítő és erőemelő versenyen (…) aranyérmet szerzett. – November 7-e alkalmából nemzetközi erőemelő verseny lesz. Színhely Lőrinci Sportcsarnok. – Támogattuk egy megyei testépítő és erőemelő verseny megrendezését. – Első alkalommal rendezik meg az erőemelő versenyt. – Nemzetközi erőemelő versenyt rendeztek Komáromban. – Kiugró magyar siker született az erőemelő Európa bajnokság harmadik napján Orosházán. – Létrehozunk egy body­building és egy erőemelő szakosztályt. – Megalakult a Magyar Testépítő és Erőemelő Országos Egyesület. – Most szerveződik a Testépítő és Erőemelő Társadalmi Szövetség.

Az erőemelést leginkább a súlyemeléshez lehet hasonlítani. Az erőemelők általában izmosabbak, mint a súlyemelők, nagyobb erőkifejtésre képesek. Az erőemelő sport a 60-as években jelent meg Magyarországon, 1968-ban volt az első versenye, 1989-ben közös szakszövetséget alakított a hasonló testépítéssel együtt. Az erőemelés óriási népszerűségre tett szert, és szervezete néhány év múlva önállóvá vált.

Az erőemelés (powerlifting) három fő gyakorlatból áll: guggolás, fekvenyomás és felhúzás. A felhúzás a legnehezebb erőgyakorlat, az erőemelés harmadik része, de külön versenyszámként is kezelhető. A felhúzás három részre bontható le: kezdő beállás, kezdő húzás vagy vezetés és megtartás. A gyakorlat megkezdése előtt nagyon fontos a csípő, a derék és a térd bemelegítése. Az erőemelő segítségére lehet a ruházat: kantáros mez, póló, csuklóbandázs, öv, felhúzó zokni, felhúzó mamusz.

Az erőemelésnek nem célja az izmos, látványos külső, mint a testépítésnek. Az a fontos hogy egy adott gyakorlatban ruházat segítségével vagy nélküle a lehető legnagyobbat teljesítse a versenyző, míg a testépítés elsősorban esztétikai-kozmetikai jellegű sport. Az erőemelő sport is minden izomcsoportot megmozgat, a rendszeres, kemény edzés és a megfelelő étrend hatására formás, esztétikus izomzat alakulhat ki.