2024. április 24., szerda

Elhunyt Vangelis Oscar-díjas görög zeneszerző

A világhírű zeneszerző 79 éves volt

Elhunyt Vangelis, a legismertebb görög zeneszerző, többek között a Tűzszekerek és a Szárnyas fejvadász című filmek zenéjének komponistája.

Ügyvédi irodájának közlése a 79 éves zeneszerző kedden halt meg – jelentette az ANA görög hírügynökség. Vangelis 1981-ben, a Tűzszekerek című film zenéjéért kapta meg a filmes világ legrangosabb elismerését, az Oscar-díjat.

A világhírű görög zeneszerző egy franciaországi kórházban hunyt el. Legismertebb művei közé tartoznak a Tűzszekerek, a Szárnyas fejvadász és az 1492 – A Paradicsom meghódítása című filmekhez komponált zenéi, emlékeztet a fidelio.hu.

Vangelis 1943. március 29-én született, Evangelosz Odüsszeasz Papathanassziu néven, Vóloszban. Kiskorától a muzsika vonzotta, már hatévesen komponált, de nem akart zenetanárhoz járni. Saját maga tanult meg zongorázni, és bár szülei beíratták a zeneiskolába, a kottaolvasás tudományát soha nem sajátította el. Amikor később erről faggatták, elárulta: ha tanárai arra kérték, játsszon valamit, úgy tett, mintha a hangjegyeket olvasná, de valójában mindent emlékezetből adott elő. Később az athéni Képzőművészeti Akadémián festészetet tanult, amely később is kedves időtöltése volt, képeit már neves galériákban is kiállították.

Első együttesét 1963-ban alapította: az öttagú Formynx hamarosan Görögország egyik legnépszerűbb zenekara lett. Útjaik 1966-ban elváltak, Vangelis két évig zeneszerzéssel foglalkozott, stúdiókban dolgozott. 1967-ben Demis Roussos és Loucas Sideras társaságában megalapította az Aphrodite's Child elnevezésű együttest, amely az ezredesek diktatúrájának kezdetekor Londonba, majd megfelelő papírok híján Párizsba tette át székhelyét.

A csúcsra az 1972-ben kiadott, 666 című dupla konceptalbummal jutottak, amelyen vendégként a világhírű színésznő, Irene Papas is szerepelt.

A trió nem sokkal később a belső feszültségek miatt felbomlott.

Vangelis Párizsban maradt, filmekhez komponált zenét, élete legnagyobb sikerét a Tűzszekerek című film zenéjének köszönheti, amelyért 1981-ben a legjobb filmzenéért járó Oscar-díjat is hazavihette.

Vangelis még számos, mára klasszikussá vált film zenéjét írta, Ridley Scottal 1982-ben a Szárnyas fejvadász, majd tíz évvel később az 1492 –A Paradicsom meghódítása című alkotásokban dolgozott együtt. 2004-ben Oliver Stone kért tőle filmzenét a Nagy Sándor, a hódító című alkotásához, és Jacques Cousteau néhány dokumentumfilmjének is a népszerű görög muzsikus a zeneszerzője. Vangelis több baletthez is írt zenét, a Tűzszekerek színpadi változata jelenleg is fut Londonban.

Mythodia (Óda a mítoszhoz) című albuma 2001-ben az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA egyik Mars-missziójának himnusza lett. A következő évben Vangelis írta a FIFA labdarúgó-világbajnokság hivatalos himnuszát, 2003-ban jelent meg a harmincéves pályafutásának legnépszerűbb felvételeit összegző Odyssey – The Definitive Collection című albuma. 2016-ban Rosetta címmel adott ki stúdióalbumot, amelyet az Európai Űrügynökség Rosetta űrszondájának missziója ihletett, míg a tavaly megjelent Juno to Jupiter a NASA Juno-expedíciójának ihletésére született.