2024. április 23., kedd

Nem nyugszanak a kedélyek

Az ismeretlen fenyegetőknek továbbra is elsősorban Belgrád a célpont

Szerdán a kora délutáni órákban a belgrádi Zvezdara városi kórházban és a nőgyógyászati osztályon, valamint a Dragiša Mišović Klinikai-kórházi Központban és a Vajdasági Klinikai Központban is volt bombariasztás. A B92 hírportál összeállítása szerint a tűzszerészek és a rendőrség szinte azonnal megérkezrtt a helyszínre, valamint megkezdődött az intézményekben tartózkodók evakuálása. Az összeállítás szerint elsősorban azok a páciensek miatt alakult ki riadalom, akiket gépekkel tartanak életben. Szintén tegnap néhány belgrádi középiskolában és a niši Bora Stanković Gimnáziumban is bombariadó volt. A niši intézményben megerősítették, hogy a diákokat azonnal evakuálták és ezt követően megkezdődött a tűzszerészeti vizsgálat.

Ezt megelőzően kedden kora este egyebek mellett a Rajićeva, a BIG Rakovica, a Stadion, az Ada Mall, a Banjica, a Beo és Karaburma üzletközpontok, a Karaburma, a Mika Mitrović és a Patrice Lumumba egyetemista otthonok, a Népmúzeum, a Jugoszláv Történeti Múzeum, a Katonai Akadémia, az állatkert, továbbá a Rajko Mitić, az Obilić és a Voždovac stadionok, illetve a Crvena zvezda ifjúsági csapatának a stadionja, valamint a Pancsovai, a Mihajlo Pupin, a Branko, az új vasúti és az Ada hidak, a belgrádi repülőtér, a régi vasútállomás, az újbelgrádi vasútállomás, a Duna vasútállomás, az Air Serbia és a Turkish Airlines helyiségei, valamint az orosz, a fehérorosz és a kínai nagykövetségek vonatkozásában érkezett bombafenyegetés. A Telegraf.rs hírportál állítása szerint a célpontok listáját elektronikus levél formájában kapta meg, az alábbi kísérőlevéllel: „Nem ülünk ölbe tett kézzel, míg Oroszország gyilkolja a népemet és romba dönti a hazámat. A szerbek tettestársak, tönkreteszik az országomat, ezért összefogtunk az albánokkal”. Ebben a levélben azt is hozzáteszik, hogy gépjárművekbe és több repülőgépbe helyeztek el robbanószerkezetet, valamint megmérgezték a belgrádi kút vizét. A Belügyminisztérium megerősítette, hogy a rendőrség minden egyes állítólagos célpontot ellenőriz.

Mindeközben a szerbiai média online felületein elkezdett terjedni egy felvétel, amelyiken egy, az Anonymous csoport maszkját viselő személy látható, aki a következőket mondja angolul: „Helló, Szerbia! Aktívan támogatod Oroszországot az Ukrajna elleni véres és terrorista akcióiban. Nem érdekelnek az áldozatok és a szegény ukrán gyerekek. Ezért ti vagytok a következő célpontunk. Szeretnélek benneteket kérdezni, hogy vajon valóban ennyire buták vagytok? Bár ez jelenleg nem is annyira fontos, várjátok vakságotok és butaságotok miatti bosszúnkat. Mi az Anonymousok vagyunk. Nem felejtünk és nem bocsátunk meg. Számítsatok ránk”. A Twitter-bejegyzés formájában közzétett videofelvételt időközben törölte a Twitter.

Hétfőn összesen 173 belgrádi általános és középiskola címére érkezett bombafenyegetés. Tegnap reggelig 49 általános iskolában és 21 középiskolában még nem sikerült befejezni az épületek átvizsgálását, így ezekben a távoktatást szervezték meg, erősítette meg Milan Pašić, az oktatási minisztérium segédállamtitkára az SZRTV-nek nyilatkozva. Mint hozzátette, ezt megelőzően április végén 23 középiskola kapott bombafenyegetést, majd ezt követően néhány egyetemista otthon, ám a hétfői fenyegetéshez hasonlóra eddig nem volt példa. Ott, ahol befejezték az épületek vizsgálatát, sehol nem találtak robbanószerkezetet, emelte ki Pašić.

A késő esti órákban a rendőrség közölte, hogy azonosították azokat a helyszíneket, ahonnan a szerbiai intézmények ellen irányuló bombafenyegetések érkeztek. Erről honlapunkon is beszámoltunk.