2024. április 23., kedd

Erdogan továbbra is ellenzi a svéd és a finn NATO-csatlakozást

Törökország továbbra sem támogatja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan államfő a TRT török állami televízióban fiatalokkal folytatott beszélgetésében.

Svédország és Finnország szerdán hivatalosan is beadta csatlakozási kérelmét a NATO-ba, a török elnök azonban változatlanul ellenzi a két észak-európai ország felvételét a katonai szövetségbe.

Erdogan a török ifjúság és sport nemzeti ünnepe alkalmából beszélgetett fiatalokkal. Elmondta, hogy már a szövetségeseknek is jelezték, hogy nemet fognak mondani a két ország NATO-csatlakozására. Hangsúlyozta, hogy nem terveznek eltérni az eddigi álláspontjuktól.

Ezúttal is azzal vádolta a két skandináv országot, hogy nem csak pénzügyileg, de fegyverzettel is támogatják a terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspártot (PKK).

Törökország vétója könnyen megakaszthatja Stockholm és Helsinki – a legtöbb NATO-tagállam által szorgalmazott – felvételét, ugyanis az új tagok csatlakozását konszenzussal, mind a 30 NATO-tagállamnak jóvá kell hagynia.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára csütörtökön koppenhágai látogatása során újságíróknak azt mondta, „nem szokatlan, hogy nagy fajsúlyú döntések esetén eltérő vélemények legyenek a NATO-ban". Hangsúlyozta, hogy közeli kapcsolatban vannak mind Finnországgal, mind Svédországgal, mind pedig Törökországgal, és hozzátette, hogy „foglalkoznak azokkal a problémákkal", amelyeket Törökország kifogásolt.

Stoltenberg bizakodva beszélt a helyzetről, hiszen – mint magyarázta – „bőven van tapasztalatuk" abban, hogy miként kell véleménykülönbségek esetén „leülni és közösen megoldást találni" a felmerülő problémákra.