2022. június 29., szerda

EP: Támogatást kell nyújtani az uniós háztartásoknak és vállalatoknak

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő felháborítónak nevezte, hogy az EP a jogállamisági feltételrendszert ráerőltetné az ukrán menekülteket segítő pénzek folyósítására is

Oroszország Ukrajna elleni háborújának negatív hatásai miatt segítséget kell nyújtani az uniós háztartásoknak és a vállalatoknak, hogy azok továbbra is támogassák az Oroszországgal szembeni fellépést és az ukránok védelme érdekében szükséges tevékenységeket – foglaltak állást az Európai Parlament képviselői csütörtökön.

Az EP brüsszeli plenáris ülésén a háború szociális és gazdasági következményeiről elfogadott állásfoglalásukban a képviselők azt hangoztatták, hogy az európai uniós tagállamoknak fokozniuk kell szociális kiadásaikat, és a kiszolgáltatott, de életképes vállalkozások célzott támogatására is további forrásokat kell szánniuk.
Hangsúlyozzák, hogy a háztartások vásárlóerejének fenntartása érdekében a bérnövekedésnek figyelembe kell vennie a hosszú távú inflációt és a termelékenység növekedését. Emellett az európai szociális ellenálló képességet növelő, ideiglenes csomagot kell összeállítani, amely összehangolná az uniós szociális jóléti és védelmi rendszerekre vonatkozó intézkedéseket és eszközöket.
Az állásfoglalásban a képviselők arra figyelmeztettek, hogy az Ukrajnában zajló háború, valamint az unió Oroszországgal és Fehéroroszországgal szembeni hozott szankciói hatással vannak az EU koronavírus-járványt követő gazdasági helyreállítására. Ezért azt javasolták, hogy a tagállamok vessenek ki ideiglenes adókat az energiaipari vállalatok rendkívüli bevételeire, kobozzák el az orosz oligarchák vagyonát, és kezeljék még rugalmasabban az uniós költségvetést. Felül kell vizsgálni a többéves pénzügyi keretet, rugalmasabban kell alkalmazni az állami támogatásra vonatkozó szabályokat, az Európai Bizottságnak pedig készen kell állnia, hogy szükség esetén új gazdaságtámogató programokat indítson – tették hozzá.
A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának az MTI-hez eljuttatott közleményében Győri Enikő azt írta: a dokumentumban az EP baloldali többsége az Oroszországból érkező teljes olaj-, gáz- és nukleárisfűtőanyag-behozatal leállítását követeli. Erre a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának válasza: nem.
„Nemet mondunk Európa elszegényítésére, ne az európai és a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát" – fogalmazott.
Még a határozat is elismeri az intézkedések súlyos gazdasági és társadalmi következményeit: háromszázalékos gazdasági visszaesés, a társadalmi és területi egyenlőtlenségek növekedése, a szociális ellátórendszer összeomlása, növekvő a szegénység – emelte ki a fideszes képviselő. Mindezeket figyelmen kívül hagyva a baloldal az Európai Néppárttól a kommunistákig továbbra is ideológiai alapon erőlteti az embargót – jelentette ki.
Győri Enikő közölte, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja kitart amellett, hogy az agresszort el kell ítélni, a megtámadottat pedig segíteni szükséges, de a háború nem vezethet az európai és így a magyar gazdaság tönkretételéhez. Leszögezte azt is: Magyarország továbbra is minden segítséget megad az ukrán menekülteknek, és támogatja, hogy Ukrajna megkapja az uniós tagjelölti státuszt.
Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő a közlemény szerint felháborítónak nevezte, hogy az EP a jogállamisági feltételrendszert ráerőltetné az ukrán menekülteket segítő pénzek folyósítására is. Ezáltal önkényessé válna, hogy mely tagállam kap, és mely nem uniós forrást e célra – mondta. „Mi saját erőből segítünk, nem várunk Brüsszelre" – tette hozzá.