2024. április 25., csütörtök

Új ukrán nagykövet lépett hivatalba

Szerbia a szuverenitás és az integritás elkötelezettje

Volodimir Tolkacs ukrán nagykövet tegnap átadta megbízólevélét AleksandarVučić köztársasági elnöknek, aki sajnálatának adott hangot az ukrajnai történések kapcsán.

Az elnöki kabinet közleménye szerint az elnök ezt követően tájékoztatta a diplomatát Szerbia és az ország Nemzetbiztonsági Tanácsának az ukrán helyzettel kapcsolatos álláspontjáról. Kifejtette, hogy Szerbia az államok szuverenitásának és integritásának a tiszteletben tartását sürgeti, mivel álláspontja szerint ez a nemzetközi közjog egyik alapelve. Ennek szellemiségében támogatja Ukrajna területi integritását és reméli, hogy sikerül békés úton rendezni a helyzetet, nyomatékosította az államfő.

Mint arra rámutatott, a nemzetközi közösség bizonyos képviselői elvszerűtlenek Koszovó egyoldalúan kikiáltott önállóságának a tekintetében, majd köszönetet mondott, amiért Ukrajna tiszteletben tartja Szerbia területi integritását. Szerbia fogadta a civil menekülteket Ukrajnából és igyekszik minél jobb feltételeket biztosítani számukra, beleértve ebbe a tartózkodási és a munkaengedélyt, hangzott el a közlemény szerint a folytatásban.