2024. március 29., péntek

Élénk a forgalom a fatelepeken

Alighogy befejeződött a fűtési idény, a sokismeretlenes helyzetre való tekintettel máris a következő őszre, télre gondolnak az emberek, elsősorban azok, akiknél nem mások fűtenek, hanem maguknak kell beszerezniük a szenet, fát, pelletet… Persze, gondban vannak azok is, akik áttértek a kényelmes gázfűtésre, alternatív megoldásuk viszont nincs. A teljes bizonytalanságban annyi biztos, hogy minden tüzelőanyag megdrágult és tovább drágul, valamint hogy pillanatnyilag azt sem tudja garantálni senki, hogy lesz majd gáz, vagy hogy az átlagpolgár képes lesz kifizetni az áramot, ha esetleg azzal akarna fűteni. Egyes szénfajták már 82 százalékkal drágábbak, mint tavaly voltak, de sokkal többet kell fizetni a fáért és a pelletért is.

(Fotó: Dávid Csilla)

(Fotó: Dávid Csilla)

Szinte hétről hétre változik a helyzet, így ha valaki az interneten kutatna az árak és a kínálat után, jobb, ha nem teszi, hanem egyenesen felhívja a fatelepet, ott kaphat pontos információkat. Tegnap a kishegyesi, Topolyai úti Vavilon fatelepet tárcsáztuk, ahol Fontányi Eszter elmondta, náluk sem érvényes már az interneten található árismertető, ahhoz nem érdemes igazodni. Kérésünkre ismertette, milyen szénfajtákat mennyiért árulnak most, és mi a helyzet a tűzifával. A kovini kockaszén tonnája 14.000 dinár, a banovići kőszén 18.000, a montenegrói Pljevljából érkező szén 18.500, a koszovói szárított szén pedig 19.000 dinár (kolubarai nem érkezik). Tűzifából akácot és bükköt kínálnak, ezek köbmétere kiszállítással együtt 9000 dinár. A kishegyesi fatelepen is azt tapasztalják, hogy az ilyenkor szokásosnál érezhetően nagyobb a kereslet a tüzelőanyagok iránt.

A belgrádi sajtó írása szerint a fővárosi és környékbeli fatelepeken a legjobb minőségű szén ára akár a 42.000 dinárt is eléri. A pellet 26.500 és 40.000 dinár közötti áron szerezhető be, a tűzifa köbmétere 9000–11.000 dinár. Tavaly ősszel a pellet tonnája még legfeljebb 36.000 dinár volt, a fa köbmétere pedig nem érte el a 9000 dinárt, ami most minimális árnak számít. Szenet tavaly már 8000 dinárért is lehetett kapni, a legdrágább pedig 23.000 dinárba került. A fővárosi Kopaonik fatelepen azt mondták, a lakosság javában vásárolja a tüzelőt, szerintük az ingatag piaci helyzet miatt az árak tovább növekednek, a legrosszabb esetben pedig hiány is felléphet.

Kragujevac egyik legnagyobb fatelepén is minden megdrágult, de a tulajdonos ehhez a Beta hírügynökségnek nyilatkozva még azt is hozzátette, hogy kérdés, érkezik-e őszre elegendő szén a hazai bányákból. Tavaly óta nem kaptak szárított kolubarai szenet, még mindig nem érkezett meg az, amit augusztusban rendeltek, így kérdéses, hogy a kiskereskedelemben lesz-e egyáltalán ilyen szén. Hiánycikknek számít a resavicai szén is. A boszniai Banovići bányából kapják most a szenet, és 18.000 dinár tonnája (akárcsak mifelénk, például Kishegyesen). Tavaly még 16.000 volt. Užicében a fatelepi árak iránt érdeklődők kellemetlen meglepetésére a pellet a tavalyi 190 euró helyett már 300-ba kerül. Délen, Vranjeban tavaly még 40-45 euróba került a tűzifa, az idén húsvét táján kezdett drágulni, és a napokban elérte a 65 eurót. Tavaly egy köbmétert 550–700 dinárért vágtak össze, most ezért 700-800 dinárt kell fizetni. Vranjeban a pellet tonnája 300-400 euró, de hírek szerint nemsokára 600 is lehet.