2024. március 29., péntek

A Gazprom vásárlóinak mintegy fele nyitott rubelszámlát

A Gazprom Export 54 vállalati ügyfelének mintegy fele nyitott már rubelszámlát az orosz gázért való fizetésre – közölte Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes csütörtökön egy moszkvai ismeretterjesztő fórumon.

„Körülbelül 54 vállalatnak van megállapodása a Gazprom Exporttal, vannak közöttük nagy, közepes és kisvállalatok. Adataim szerint e cégek körülbelül fele már nyitott speciális valuta- és rubelszámlát az általunk felhatalmazott bankban, amely biztosítja a valutabevételek beérkezését, a rubelre való átváltást és a rubelben való fizetést a leszállított gázért" – mondta Novak.
A miniszterelnök-helyettes azt ígérte, hogy az elkövetkező napokban nyilvánosságra hozzák azoknak a vevőknek a listáját, akik beleegyeztek abba, hogy rubelben fizessenek a gázért.
„Vannak fizetési határidők, vannak előlegek, van előlegfizetés, van tényleges fizetés a szállított gázért. Ez egy elhúzódó mechanizmus. Például az áprilisi szállítások esetében a végső kifizetés májusban történik" – magyarázta Novak.
Vlagyimir Putyin orosz elnök március 23-án jelentette be, hogy az Ukrajna ellen indított háborúval összefüggésben barátságtalannak minősített országoktól - köztük az Európai Unió valamennyi tagállamától - Oroszország rubelben fogadja el a földgáz árát. Az elnök már akkor utalt rá, hogy a rubelért forgalmazott orosz exportcikkek listája bővülni fog.