2024. április 25., csütörtök

Folytatódik a Jelačić ház felújítása

A tartományi költségvetésben 19 millió dinárt jelöltek meg az Újvidéki Műemlékvédelmi Intézet számára, így folytatódhat Josip Jelačić bán péterváradi szülőházának a rekonstrukciója.

Az átutalt pénzösszegnek köszönhetően hamarosan megkezdődhet a felújítási munkálatok harmadik fázisa. A szerb kormány döntése alapján a Belgrádi és a Nazor utcák sarkán álló, Josip Jelačić bán péterváradi szülőháza a Horvát Nemzeti Tanács tulajdonába került. A Horvát Nemzeti Tanács (HNT) 2020-ban vehette át ünnepélyes keretek között a házat, és ezzel lezárult az akkor már 17 éve húzódó ingatlan-visszaszármaztatási ügy.

Pétervárad óvárosában hamarosan folytatódik a Jelačić ház felújítása (Fotó: Ótos András felvétele)

Pétervárad óvárosában hamarosan folytatódik a Jelačić ház felújítása (Fotó: Ótos András felvétele)

Az akkori eseményen jelen volt Aleksandar Vučić államfő, valamint Gordan Grlić Radman horvát külügyi és európai ügyekkel foglalkozó miniszter, továbbá a Horvát Nemzeti Tanács és az említett kisebbség civil szervezeteinek tisztségviselői, tagjai.

A szerb kormány 700.000 euróval támogatta a Horvát Nemzeti Tanácsot annak érdekében, hogy megvásárolhassa Josip Jelačić bán péterváradi szülőházának nagy részét, és ennek köszönhetően a pince, a földszint és az emeleten egy lakás a HNT tulajdonába kerülhessen. A HNT a Spomen dom bana Josipa Jelačića Alapon keresztül menedzseli az ingatlan rekonstrukcióját és működtetését.

Darko Vuković, a HNT Szerémségért felelős alelnöke elmondta, hogy az épületben többek között egy kiállítótermet is kialakítottak, amely zenei rendezvények, tanácskozások megtartására lesz majd alkalmas, valamint külön helyiséget kapott a HNT irodája is.

Az 1745-ben épült ingatlanon immár több éve folynak a rekonstrukciós munkálatok, először a ház külsejét újították fel, majd belterének egy részét is rendezték.

Gróf Josip Jelačić Bužimski 1801. október 16-án született Péterváradon. A horvát közösség történelmének jelentős alakjáról lévén szó, ezt a napot az itteni horvát kisebbség is nemzeti ünnepként éli meg. Amellett, hogy horvát bán volt, császári-királyi táborszernagyi címmel, a katonai Mária Terézia-rend parancsnoki fokozatával is kitüntették. Részt vett az 1848–49-es magyar szabadságharc leverésében. A horvátok nemzeti hősnek tartják, Zágráb főtere is az ő nevét viseli.