2024. március 29., péntek

Sportszerek és konyhai felszerelés a községi iskoláknak

Törökkanizsán az egészséges életmódra és a sportolás fontosságára hívták fel a helyi és a szegedi fiatalok figyelmét az IPA-pályázat zárórendezvényén

A törökkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola udvarán kedd délelőtt rendezték meg A testnevelés és egészséges táplálkozás programja elnevezésű szerb–magyar IPA-pályázat helyi zárórendezvényét. Az esemény az Európai Unió támogatásával valósult meg egy határon átnyúló együttműködési program keretében. A fő szervező az újvidéki Élelmiszertechnológiai Tudományos Intézet és a szegedi Gál Ferenc Egyetem volt, Törökkanizsa község pedig a projektum koordinátora. A pályázat 2020. november 1-jén indult megközelítőleg 200 000 euró keretösszeggel, amelyből 170 000-et biztosított az Európai Unió. A pályázatnak köszönhetően Törökkanizsa általános iskolái tűzhelyekkel, hűtőszekrényekkel, mosogatógépekkel, mikrohullámú sütőkkel, étkezőasztalokkal és székekkel gazdagodtak, valamint sportoláshoz szükséges felszereléssel. Két új kajakkal és négy minikajakkal, továbbá labdákkal, sporteszközökkel, összesen 14 000 euró értékben.
Az IPA-pályázat zárórendezvényét dr. Pavle Jovanov projektvezető nyitotta meg, aki üdvözölte a jelenlévőket, majd átadta a szót dr. Radovan Uverićnek, Törökkanizsa község polgármesterének. A polgármester üdvözölte a jelen lévő diákokat és köszöntötte a Szegedről érkezőket. Majd örömét fejezte ki, hogy egy ilyen nagyszerű, fiatalokkal teli program házigazdája lehet Törökkanizsa, és hozzátette, hogy bízik abban is, hogy lesz folyatása ennek az eseménynek.
Dr. Halasi Szabolcs, a Gál Ferenc Egyetem tanára elmondta, hogy a program fő célja az, hogy a fizikai aktivitást és az egészséges táplálkozást népszerűsítse, és minél közelebb hozza a gyerekekhez.
– Egészséges, finom ételekkel készültünk a jelenlévőknek, és olyan sportágakat mutattunk be nekik, amelyek nem annyira elterjedtek a környékünkön, például a floorball vagy a kajak. A lényeg, hogy a mai eseményen a gyerekek jól érezzék magukat, valamint hosszabb távon is motivációt érezzenek a fizikai aktivitásra, a testmozgásra, és olyan tevékenységekben vegyenek részt, amelyek az egészségüket szolgálják, és ehhez hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A fiatalok Szegedről és Törökkanizsa község területéről érkeztek, a célcsoportunk a 10 és 13 év közötti korosztály. Igyekeztünk egy szép ajándékcsomaggal fogadni őket, pólókat és tornazsákokat kaptak, hogy a mai nap élmény legyen a számukra. A táplálkozást illetően ma a jelenlévők kipróbálhatnak különféle gyümölcsöket, smoothie-kat és egészséges édességeket, valamint jelen vannak a hagyományos ételek is, mint a pörkölt, a halászlé, a sült hús és a házi kolbász. A terveink között szerepel a program újbóli, vagyis a Popeye 2 megszervezése, jelentkezni fogunk a pályázatra, és bízunk benne, hogy sikeres lesz az elbírálása – fogalmazott dr. Halasi Szabolcs.
A nap folyamán a fiataloknak különféle sport- és animációs játékokat szerveztek, volt röplabda, kispályás labdarúgás és harcművészeti bemutató, illetve felléptek a bohócok is. Később lovasbemutatóval kedveskedtek a diákoknak, majd kajak-kenu versenyre került sor a Tisza-parton.
Magyari Dominik, a törökkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola 13 éves tanulója elmondta, hogy nagyon izgalmas a rendezvény, különösen a sportesemények.
– Az egészséges táplálkozásra is felhívják a figyelmünket, én is próbálok e szerint étkezni. Szétnéztem a kiállítópulton, nagyon tetszik a kínálat. Vannak limonádék, gyümölcsök, sós és édes sütemények. Igyekszem minél kevesebb szénsavas italt fogyasztani, és minél egészségesebb ételeket enni, olyanokat, amelyek nem hizlalnak. Rendszeresen sportolok, teniszezek, mivel ez volt az a sportág, ami igazán magával ragadott. Egyre jobban megy, és folyamatosan fejlődök – mondta a diák.
Az eseményt gasztronómiai bemutatóval és kóstolóval zárták a szervezők. Ezen a jelenlévők kipróbálhattak többféle ételt, a lókolbásztól a különböző préselt zöldségekig.