2024. április 16., kedd

Kis iskola nagy szívvel

Számos fejlesztés valósult meg a növekvő létszámú zentagunarasi iskolában az elmúlt időszakban

A zentagunarasi Október 18-a Általános Iskola egy hatalmas zöldövezet közepén működő, békés kis tanintézmény, amelynek az igazgatónője, Savelin Zellei Zsuzsanna arról számolt be lapunknak, hogy az elmúlt időszakban számos jelentős eredményt tudtak elérni.

– Az elmúlt időszakban a helyi közösség és Topolya község segítségének köszönhetően sikerült az iskola kosárlabdapályáját leaszfaltoztatni. Végre nem gidres-gödrös, és lehet rajta rendesen játszani. Emellett a helyi közösségtől kaptunk új padokat is, így most kényelmesen helyet is lehet foglalni a pálya mellett. Vannak ígéretek, hogy a focipályát és a röplabdapályát is fel tudjuk majd újítani, és beszerezhetünk kapukat és hálókat. Emellett tavaly a tartományi titkárság támogatásának köszönhetően egy komolyabb összegből sikerült a régi épület tetőszerkezetét lecserélni. A helyzet már tarthatatlan volt, a tető beázott, és esőzések alkalmával a villanyvezetékeken át az égőkből csöpögött a víz – hallhattuk, mint ahogy azt is, hogy a minisztérium jóvoltából az iskolába bevezették az Amres internetes hálózatot, ami hozzájárul a jobb minőségű munkavégzéshez.

(Fotó: Lakatos János felvétele)

(Fotó: Lakatos János felvétele)

– Ugyancsak a minisztériumnak köszönhetően az év elején új, korszerű számítógépekhez juthattunk, amelyeket az informatikakabinetben helyeztünk el. Ezek kis helyet foglalnak, mert úgynevezett dobozmonitorral vannak felszerelve. A Sat-Trakt vállalatnak és a helyi közösségnek köszönhetően januárban optikaikábel-hálózatot építhettünk ki az iskolában, a tartomány segítségével pedig az egész iskola területét wifihálózattal láttuk el. Iskolánk legaktuálisabb hiányossága, hogy a tornateremben elavult higanyégők adják a fényt. Ezekből már nem igazán lehet újakat beszerezni, a kiégetteket nem tudták lecserélni iskolánk karbantartói, így sajnos gyenge a helyiség megvilágítása – mondta el Savelin Zellei Zsuzsanna, majd azzal folytatta, hogy a Magyar Nemzeti Tanácsnál pályáztak korszerű LED-világításra. Az iskola körüli nagy kiterjedésű zöldövezet számos lehetőséggel szolgál a nevelő-oktató munka alkalmával. Az alsós diákok a szülők közreműködésével régi gumiabroncsokból virágtartókat készítettek. Emellett egy részen rózsakertet alakítottak ki, ezzel is és szépítve az iskola környékét. A különböző fejlesztések mellett a versenyek is fontosak az iskola életében – emelte ki az igazgatónő.

Korszerű, kis helyen elférő számítógépeket kapott az iskola (Fotó: Lakatos János felvétele)

Korszerű, kis helyen elférő számítógépeket kapott az iskola (Fotó: Lakatos János felvétele)

– Kis iskola vagyunk, de ettől függetlenül diákjaink sok versenyen vesznek részt. Kémiából és matematikából is nagyon szép eredményeket értek el, körzeti első-második helyezéseket. És nemcsak kimondottan a minisztérium által előírt versenyeken veszünk részt, hanem minden más megmérettetésen is. Az is elmondható, hogy nagyon jó kapcsolatot ápolunk a helyi civil szervezetekkel, mint pl. a Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesülettel és az Armida Nőszervezettel. Mint minden évben, úgy idén is közösen megszerveztük a farsangi felvonulást. A Graczával nagyon sok diákunk részt vett a Szólj, síp, szólj! vetélkedőn, valamint a bácsfeketehegyi gyermekszínjátszó találkozón, ahonnan a Prométheusz csoportunk arany minősítéssel tért haza. Vannak diákjaink, akik népzenével foglalkoznak, így ketten tekerőlanton tanulnak játszani. Jelen pillanatban erőteljesen készülünk a középiskolai felvételire, több diákunk is szeretne bejutni a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumba és a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumba. Hamarosan itt lesz a negyedikesek ballagása, ami egy hagyomány nálunk. Ez nem egy valódi értelemben vett ballagás, csak elbúcsúznak a gyerekek a tanító nénitől, aminek keretében egy kis műsorcsokrot készítenek – tudtuk meg az igazgatónőtől, aki arról is szólt, hogy a zentagunarasi iskolában a diákok létszámának alakulása szembemegy más vajdasági magyar iskolák sajnálatos folyamataival.

Új aszfaltréteg került a kosárlabdapályára (Fotó: Lakatos János felvétele)

Új aszfaltréteg került a kosárlabdapályára (Fotó: Lakatos János felvétele)

– Az idén 10 nyolcadikosunktól búcsúzunk, és úgy néz ki, hogy mindannyian tervezik a középiskolai továbbtanulásukat. Amennyiben jók az információim, akkor nagy örömünkre 16 kis elsősünk lesz szeptembertől. Egyébként az elmúlt években növekvő tendenciát mutat a diákjaink létszáma: a 7, a 10, a 12, majd a 13 iskolakezdő után idén 16 kis elsőst várunk. Ennek azért is örülünk, mert van két olyan osztályunk is van, ahol csupán 7-7 diák koptatja a padokat – zárta végül Savelin Zellei Zsuzsanna.