2022. július 4., hétfő

Folytatódnak a kulturális beruházások

Szenttamás a Szövetkezeti Otthon befejezéséhez 63 millió dinárt kapott

Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke Ópázován (Stara Pazova) aláírta a Vajdaság Autonóm Tartomány köztulajdonban lévő kulturális intézmények és központok felújítására vonatkozó projektek finanszírozási és társfinanszírozási szerződéseit, amelyekre a tartományi költségvetésből 265 millió dinárt különítettek el. A nyolc önkormányzat között volt Szenttamás is, a község a Szövetkezeti Otthon felújítási munkálatainak második szakaszára 63 millió dinárt kapott.

− Folytatódnak a munkálatok az egyik legnagyobb beruházáson Szenttamáson. Ópázován a tartományi kormány képviselőivel aláírtuk azt a szerződést, amelynek értelmében a tartományi kormány további 63 millió dinárral járul hozzá az egykori Szövetkezeti Otthon, vagyis a jövőbeli színház felújításának költségeihez. A második fázis alatt az épületen történő befejezési munkálatokat kell érteni: ide tartozik többek között a teljes elektromos hálózat felújítása, az új tűzvédelmi rendszer, az épület belső rendbetétele, az új világítás és hangosítás stb., amelyek befejeztével az épület a községben működő kulturális egyesületek és a polgárok rendelkezésére áll. Úgy gondolom, hogy a belső munkálatok befejeztével az egyik legreprezentatívabb épület lesz nemcsak Szenttamáson, hanem a környéken is – mondta a szerződés aláírását követően Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere. Hozzátette, nem ez lesz az egyedüli nagyberuházás a községben, ugyanis a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság által meghirdetett Fókuszban a városok pályázaton további tízmillió dinárt kap a község a turiai színházterem tetőszerkezetének cseréjére, amire az önkormányzat további ötmillió dinárt biztosít. Szavai szerint a fő cél az épület megvédése, a későbbiekben pedig annak teljes felújítása.

Az ópázovai protokollt követően Igor Mirović elmondta, a tartományi kormány ezúttal nyolc község projektumát támogatta:

−Tervben van az ópávai (Opovo) 1900-ban épült egykori iskola teljes rekonstrukciója, amelyet kulturális célokra használnak majd. Támogatjuk továbbá az Ópázovához tartozó Golubinci település és a szenttamási színház további tatarozását, a bégaszentgyörgyi (Žitište) néprajzi múzeum épületének, valamint a šidi Ilijanum naiv művészetek múzeumának újjáépítését. Ezenkívül új tetőszerkezetet és szigetelést kap a bácspalánkai mozi épülete, a verseci Népszínház, a nagybecskereki Kulturális Központ számára pedig új felszerelés vásárlására hagytunk jóvá eszközöket – sorolta Mirović.

Elmondta azt is, hogy a tartományi kulturális titkárság kezdeményezésére Szenttamáson, Szeghegyen (Lovćenac) és Sóvén (Ravno Selo) egy évvel ezelőtt kezdődtek meg a színházak rekonstrukciós munkálatai. Annak az elégedettségének adott hangot, hogy az épületek szépülnek, a határidőket betartják, az új kultúrházak pedig megfelelnek a modern követelményeknek.