2024. április 20., szombat
KERÉKPÁROZÁS – GIRO D’ITALIA

Eritreai történelem

Azok után, hogy márciusban első eritreaiként és első fekete-afrikaiként nagy klasszikust nyert a Gent–Wevelgemmel, Biniam Girmay újabb történelmi tettet vitt véghez, hiszen tegnap a Girón is megtörte a jeget. A pihenőnapot követő etapon – amelyen az egyik útvonal menti város, Filottrano szülöttére, az öt éve tragikus balesetben elhunyt Michele Scarponira emlékeztek – a három korai szökevényt, Alessandro De Marchit, Mattia Baist és Lawrence Naesent megfogta a mezőny, amely az utolsó nyolcvan kilométer hullámzó terepén már folyamatosan rostálódott.

Az élbolyból sok erős sprinter szakadt le, ott voltak viszont az összetett legjobbjai, illetve az ex-rózsaszíntrikós Mathieu van der Poel és Girmay, akiért többek között Peák Barnabás is sokat dolgozott a nap folyamán. Az utolsó kilométereken sorjáztak az egyéni akciók, ám a végjátékra összerázódott a csoport. Girmay roppant hosszú hajrát nyitott, Van der Poel ki tudott bújni mögüle, ám a hollandnak már nem maradt ereje az utolsó méterekre.

Végeredmény, 10. szakasz (Pescara–Jesi, 196 km): Biniam Girmay 4:32:07 óra, Mathieu van der Poel, Vincenzo Albanese, Wilco Kelderman, Richard Carapaz a. i. stb. Az összetett állása: Juan Pedro López 42:24:08 óra, João Almeida +12, Romain Bardet +14, Carapaz +15, Jai Hindley +20 mp stb. Tro-Bro Léon (Lannilis–Lannilis, 207,8 km): Hugo Hofstetter 5:07:15 óra, Luca Mozzato a. i., Connor Swift +9, Arnaud de Lie +30 mp stb.