2024. április 25., csütörtök

Temerinben szerepelnek a kúlai fiatalok

A könnyű és mindvégig komikus előadást burleszkjelenetekkel bővítették

A kúlai községi színjátszó szemléről a Tini Actors csoport a Szúnyogok című előadásával továbbjutott a mától, május 18-ától 20-áig Temerinben sorra kerülő amatőr színjátszók zónaversenyére, ahol 11 csoport (köztük három magyar) mutatkozik be.

Arról, hogy a fiatalok mikor és hogyan gyakorolták be a darabot, a rendezővel, Pásztor Józseffel beszélgettünk, aki elmondta, jómaga középiskolás korában kezdett amatőr színjátszással foglalkozni, a fiatalokkal pedig több, mint húsz éve dolgozik.

− Annak idején a Mikulás-váráson kezdődött minden, ugyanis megbeszéltük a gyerekekkel, hogy készítünk egy rövid darabot. Azóta több generáció is felnőtt, és szinte megállás nélkül dolgozunk, ilyen-olyan alkalmakra, ünnepekre stb. mindig készülünk egy-egy előadással. Tizennégy évvel ezelőtt indult Bácsfeketehegyen a gyermekszínjátszó találkozó, mi már a legelsőn is ott voltunk. Jelenleg csak a felsősökkel dolgozunk, de mivel időközben nyugdíjba vonultam, remélem, hogy hamarosan több korosztályban is sikerül a színjátszás iránt érdeklődőket toborozni, sőt, nagyon örülnék, ha a felnőtteket is sikerülne újra színpadra csalogatni – mondta Pásztor József.

Szavai szerint a gyermekszínjátszó csoportban 7-8 évvel ezelőtt csak lányok voltak, akkoriban a színdarabokat átalakították női szerepre. Így lett például a Jancsi és Juliska darabból Janika és Juli, amelyben csupa lány szerepelt, az előadás pedig annyira sikeres volt, hogy eljutott az országos szemlére is.

− Minden alkalommal külön odafigyelünk arra, hogy a gyerekek életkorának megfelelő darabot dolgozzunk fel, vagyis, hogy a kis színészeknek is érdekes legyen a történet. Így történt a Szúnyoggal is, ami egy igazán könnyű, komikus és roppant szórakoztató előadás, tele meserészekkel, és olyan jelenetekkel, amelyek napjainkat is tükrözik. Egy hónap alatt sikerült begyakorolni, az időtartam végett pedig igyekeztünk burleszkjelenetekkel bővíteni az egészet – magyarázta az elődás rendezője.

A jelmezekről szólva elmondta, a szűkös anyagi keretek sajnos nem igazán teszik lehetővé a folyamatos jelmezcserét, hanem a már meglévő jelmezeket kissé átalakították, ami pedig hiányzott, azt otthonról pótolták. A fejre kerülő maszkokat viszont varrni kellett.