2022. június 28., kedd

A hivatásom iránti szeretetem leírhatatlan

A szabadkai Grubanov Martinek Emília megkapta a Dositej Obradović Oklevelet

Grubanov Martinek Emília, a szabadkai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola osztálytanítója, valamint a húszéves EmArt Képzőművészeti Műhely megálmodója, útjára indítója és vezetője kedden vette át Branko Ružić oktatási minisztertől a Dositej Obradović Oklevelet, amit a minisztérium az oktatás terén elért kiemelt teljesítményért ítélt oda egyéneknek, illetve intézményeknek.

Tavaly októberben megjelent egy nyilvános pályázat a minisztérium honlapján, mely egyebek közt az oktatás terén elért kimagasló eredményeket, illetve a diákokkal hazai és nemzetközi pályázatokon megszerzett eredményeket vette számba. A pályázatot december 31-ig lehetett átadni, az eredményhirdetésre pedig idén áprilisban került sor. A 72 jelölt közül 19 egyén, illetve intézmény részesült pozitív elbírálásban és kapta meg az első szerb oktatási miniszter emlékére létrehozott Dositej Obradović Oklevelet.

Grubanov Martinek Emília a kreatív és tehetséges gyerekek elszánt felkarolója. Több mint harminc éve elkötelezetten, teljes odaadással, szakmáját megbecsülve végzi a munkáját. Hivatása és a diákjai iránti szeretete meghozta gyümölcsét. Egy újabb oklevél díszítheti otthonát.

– A Szent Száva-díj után álmomban sem mertem volna elképzelni, hogy a Dositej Obradović Oklevelet is megkaphatom. Végtelen nagy megtiszteltetés, hogy olyan rangos tanárok, professzorok, illetve intézmények mellett az én munkásságomat is elismerik. A tavalyi évünk nagyon sikeres volt. Számos helyszínen jártunk, megannyi pályázaton és aktivitásokon vettünk részt, kiemelkedő eredményekkel. A gyerekek szorgalma és lelkesedése, valamint a szülők támogatása nélkül azonban nem tarthatnám a kezemben ezt a neves elismerést. Felettébb büszke vagyok rájuk és a sikereikre is. Az utóbbi négy évben nagyon vaskos évkönyveim készültek mindarról, amit diákjaimmal elértem, megvalósítottam. Én már több mint harminc éve vagyok a pedagógusi pályán, ugyanakkora intenzitású lelkesedéssel, mint a legelején. Az adrenalinszintem mindig a csúcson van. Számomra kiemelkedően fontos, hogy a tanulóim élményszerű oktatásban részesüljenek, ezáltal rengeteg tanórán kívüli tevékenységet is végzünk. Magam sem tudom, hogyan győzöm. Nagyon keveset alszom, sokszor hajnalban fekszem és 6-kor kelek, de mindig tudok mosolyogni. Az iskolában mindennap történik valami, amiért érdemes felkelni, és ami örök élmény marad számomra. Imádom a hivatásom – emelte ki Grubanov Martinek Emília.

Grubanov Martinek Emília a Dositej Obradović Oklevéllel (Fotó: Gergely Árpád)

A pályázati feltételekről pedig elmondta, hogy nem volt egyszerű feladat, ugyanis elég sok időt vett igénybe.

– A Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola pedagógusának volt a feladata, hogy írjon egy rövidebb lélegzetű véleményt a pedagógiai munkámról. Az én teendőm pedig a dokumentációgyűjtés volt. Le kellett jegyezni a harmadikos és negyedikes tanulóimnak, illetve az EmArt Képzőművészeti Műhely tanítványainak a 2021-ben elért össz eredményét, januártól decemberig, időrendi sorrendben, név szerint, helyezéseket feltüntetve, diplomákkal, újságcikkekkel együtt. Valójában a legvégére sikerült elkészítenem egy nagyon szép kis áttekintőt, melyben megemlítettem még a különféle műhelymunkákat, az iskolán kívüli tevékenységeket, aktivitásokat és foglalkozásokat is – tette hozzá beszélgetőtársunk.