2024. április 16., kedd

A nemzetpolitika fókuszban marad

Pásztor István: A VMSZ azt szeretné megvalósítani, amihez az emberek bizalmát kérte

– Bízom benne, hogy Orbán Viktornak, Magyarország ötödik alkalommal megválasztott miniszterelnökének az Országgyűlés előtt elhangzó beszédében a határon túli magyarság támogatása, illetve a nemzetpolitikára vonatkozó elemei mögött az a szándék és ügykezelési alapállás áll, ami az elmúlt három hatalmi ciklust is jellemezte – fejtette ki Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Pannon tv Közügyek című műsorában.

Mint hozzátette, ennek a politikának a mentén eddig a vajdasági magyar közösség politikai érdekképviselete fogalmazta meg ambícióit, illetve prioritásait, majd azoknak a támogatására került sor.

– Az elmúlt három ciklusban bevált ügykezelési forma lehetőséget biztosított arra, hogy a határon túli magyar közösségek az egyetemleges magyar nemzet részeként fejlődhessenek, olyan dinamikával és prioritásokkal, amelyeket a közösségek fontosnak tartanak. Ebben reménykedünk. Nem hangzott el egyetlen olyan mondat sem, ami ennek az ellenkezőjét vetítené előre. A miniszterelnöki beszédnek számomra két különösen fontos eleme volt. Az egyik az erőteljesen fejlődő egyetemleges nemzet eszményére vonatkozott, míg a másik Magyarország gazdasági és politikai szuverenitása megerősítésének a fontosságára. Számunkra mindkét téma hihetetlenül fontos, hiszen az erőteljes Magyarország és az önmagára találó, egységben gondolkodó nemzetkép tud bennünket előbbre vinni – fogalmazott Pásztor István.

A jó szerb–magyar kapcsolatok folytatásának a vonatkozásában a VMSZ elnöke kifejtette: ezeknek a kapcsolatoknak a vajdasági magyar közösség alakítója és katalizátora volt, mindemellett pedig a kapcsolatrendszer egyik haszonélvezője. „Nem a haszon miatt csináltuk mi ezt, hanem a saját életünk miatt. Ezért fontos, hogy ez a viszonyrendszer megmaradjon, illetve erősödjön.” – emelte ki Pásztor István.

A vasútfejlesztés tekintetében a VMSZ elnöke megerősítette, hogy ez a terület prioritás marad, ugyanakkor reméli, hogy a vasúti határátkelés megkönnyítése is az lesz. Pillanatnyilag nem azon aggódik, hogy vajon elkészül-e a Szabadka–Szeged vasútvonal, hiszen ez biztosan megtörténik, hangsúlyozta, mondván: reméli, hogy amikor elkészül a vasútvonal, az ügykezelés a határátkelőn ugyanolyan gyors lesz, mint amilyen gyors a vasút.

A szerbiai választásokat követő folyamatokkal kapcsolatban Pásztor István emlékeztetett, hogy a parlamenti választások végeredményét még nem hirdették ki, a következő tíz napban nagy valószínűséggel szavazásismétlésre kerül sor. Ez most türelemjáték, jegyezte meg. Mint hozzátette, a VMSZ a rendes, napi szinten elvégzendő feladataira összpontosít. Amikor annak eljön az ideje, a VMSZ azt szeretné megvalósítani, amihez az emberek bizalmát kérte, illetve kapta, szögezte le Pásztor. Mint hozzátette, a választások előtt Aleksandar Vučićtyal megfogalmazott közös szándéknak a megvalósításáról, azaz az együttműködésnek a folytatásáról kell majd beszélni. Pásztor megismételte, hogy a VMSZ nemcsak a parlamenti többségnek lesz a része, hanem a végrehajtó hatalomnak is, államtitkári szinten, lehetőség szerint azokban a minisztériumokban, amelyekben jelenleg is képviseli a párt a magyarság érdekeit.