2024. április 19., péntek

Már Budapesten van Vukan

Egyelőre várni kell a kezeléssel

Ahogy arról már írtunk, a gerinc eredetű izomsorvadásban, vagyis SMA-ban szenvedő tíz hónapos Vukan Stoiljković ma indult családjával Budapestre, hogy gyógykezelést kapjon a ritka betegségre. Ma már a Bethesda Gyermekkórházban van, különböző vizsgálatok várnak rá.

Vukan édesanyja, Ivana  elmondta, hogy minden rendben halad, kisfia is jól érzi magát a körülményekhez képest. Hozzátette, hogy tíz napot kell a gyermekkórházban tölteniük, mivel eddig tart a génterápiát megelőző procedúra.

A kisfiún kizárólag a Zolgensma gyógyszer segíthet majd.

Dr. Mikos Borbála, a Bethesda Gyermekkórház Zolgensa génterápiával foglalkozó csapatának vezetője a Szerbiai RTV-nek elmondta, hogy csak kéthetes vizsgálat után tudják megállapítani, mikor adhatnak a kisfiúnak ebből a gyógyszerből.

A kórházban az elmúlt két évben húsz gyermek részesült hasonló terápiában, ami egyébként a világ legdrágább kezelése. Összesen 2,5 millió euróba kerül.

A kisfiú kezeléséhez bárki hozzájárulhat SMS-ben elküldve az 1239-es számot a 3030-as telefonszámra, illetve az alábbi képen látható bankszámlákra való utalással is segíthet a családon.