2024. április 25., csütörtök

Csábító ajánlattal repülhetnek

Nagyon megszenvedte a légi közlekedés és az idegenforgalom is a koronavírus-járványt. Cégek sokasága ment tönkre az ágazatban, s emiatt százezrek maradtak munka nélkül. Az idegenforgalmi idény közeledtével már több kormány enyhítette a járvány visszaszorítását, megfékezését szolgáló korábbi szigorításokat. Abban is bízva, hogy így majd könnyebben lépnek be a turisták az ország területére. 

Elemzők a piac felélénkülésére számítanak. Sokan még csak most tervezik a nyaralásukat, mások viszont már eldöntötték, hogy (hová) mennek, vagy maradnak inkább otthon.

Az már jól látszik az adatokból, hogy az idén nyaralni készülők jó része igyekszik elkerülni Oroszországot és a háború dúlta Ukrajnával határos országokat, sőt még a térséget is. Ez igencsak rossz hír az érintett országok számára, hiszen – a koronavírus-járvány miatt – már 2021-ben is megcsappant a külföldi vendégek száma arrafelé.

A brüsszeli székhelyű Európai Turisztikai Bizottság szerint a legnagyobb vesztes Csehország volt, hiszen ide tavaly 81 százalékkal kevesebben érkeztek, mint az előző évben. Hasonló mértékű visszaesést szenvedett el Lettország, Litvánia, Finnország és Szlovákia is. A nyugatabbra fekvő országok kedvezőbb helyzetben voltak, és alighanem az idén is kevésbé szenvedik meg a háborút, mint Kelet-Európa idegenforgalmi térségei.

Az amerikai turisták továbbra is szívesen keresik fel Európát, de a veszélyesnek ítélt területeket igyekeznek elkerülni. Persze sokan közülük maradnak a belföldi nyaralásnál, ami talán olcsóbb lehet, mint a külföldi út, bár nem tudni, mennyivel. Az infláció az Egyesült Államokban ugyanis évtizedek óta nem látott magasságokban szárnyal. Számtalan árucikk és szolgáltatás (jócskán) megdrágult. A repülőjegyek ára sem kivétel, ami befolyásolhatja az utazási kedvet.

Az emelkedő üzemanyagárak miatt a légi közlekedés máris lefékeződött világszerte, így az Egyesült Államokban is. Az ok nyilvánvaló: a 18,6 százalékos óriási áprilisi drágulás az amerikai belföldi légiszállítási piacon (a márciusi 17 százalék után). Az 1960-as évek eleje óta nem tapasztalt jelentős visszaesés ellenére a kereslet az USA belföldi járatainak piacán még mindig meghaladja a koronavírus-járvány előtti szinteket.

Európában egyelőre nem tapasztalni hasonló jelenséget, ám az ukrajnai háborúval is összefüggő recessziós félelmek és az egyéb kedvezőtlen hatások, változások (így a drágább jegyárak) még ronthatnak a helyzeten, a kereslet csökkenéséhez vezethetnek. Figyelmeztető jel, hogy az európai repülőjegyárak is 16 százalékkal emelkedtek egy hónap alatt. Ez sem kevés, ámde a repülőgép üzemanyagára az első negyedévben 30 százalékkal nőtt, a tavalyi 70 százalék után.

A légitársaságoknak egyéb okok miatt is fájhat a fejük. Az emelkedő költségek mellett a munkaerőhiány is egyre nagyobb gondok okoz nekik. A járvány előtt ugyanis tömegesen bocsátották el alkalmazottaikat, százával szüntették meg a járatokat. Az idegenforgalmi idényben azonban nagy tömegre számítanak ismét az utazási irodák. Több légitársaság ezért különböző kedvezményekkel igyekszik megtartani jelenlegi munkatársait, illetve újabbakat magához csábítani.

Az ágazat más cégei a járványidőszakban elszenvedett veszteségeik pótlására összpontosítanak. Közéjük tartozik a világ egyik legnagyobb és legmegbízhatóbb légitársasága, az Emirates Air, amely 1,1 milliárd dollár mínusszal zárta a márciusban befejeződött pénzügyi évét. A dubaji központú társaság azonban jelentős javulásban bízik. Arra számít, hogy már ebben az évben maga mögött hagyhatja a veszteséges időket, és akár egy kis nyereséget is elkönyvelhet.