2022. június 28., kedd

Csábító ajánlattal repülhetnek

Nagyon megszenvedte a légi közlekedés és az idegenforgalom is a koronavírus-járványt. Cégek sokasága ment tönkre az ágazatban, s emiatt százezrek maradtak munka nélkül. Az idegenforgalmi idény közeledtével már több kormány enyhítette a járvány visszaszorítását, megfékezését szolgáló korábbi szigorításokat. Abban is bízva, hogy így majd könnyebben lépnek be a turisták az ország területére. 

Elemzők a piac felélénkülésére számítanak. Sokan még csak most tervezik a nyaralásukat, mások viszont már eldöntötték, hogy (hová) mennek, vagy maradnak inkább otthon.

Az már jól látszik az adatokból, hogy az idén nyaralni készülők jó része igyekszik elkerülni Oroszországot és a háború dúlta Ukrajnával határos országokat, sőt még a térséget is. Ez igencsak rossz hír az érintett országok számára, hiszen – a koronavírus-járvány miatt – már 2021-ben is megcsappant a külföldi vendégek száma arrafelé.

A brüsszeli székhelyű Európai Turisztikai Bizottság szerint a legnagyobb vesztes Csehország volt, hiszen ide tavaly 81 százalékkal kevesebben érkeztek, mint az előző évben. Hasonló mértékű visszaesést szenvedett el Lettország, Litvánia, Finnország és Szlovákia is. A nyugatabbra fekvő országok kedvezőbb helyzetben voltak, és alighanem az idén is kevésbé szenvedik meg a háborút, mint Kelet-Európa idegenforgalmi térségei.

FILE - In this file photo dated Monday April 19, 2010, The first of three KLM passenger planes heading to New York takes off from Schiphol airport in Amsterdam, Netherlands.  The Dutch finance minister said Saturday Oct. 31, 2020, that the government will
FILE - In this file photo dated Monday April 19, 2010, The first of three KLM passenger planes heading to New York takes off from Schiphol airport in Amsterdam, Netherlands. The Dutch finance minister said Saturday Oct. 31, 2020, that the government will

Az amerikai turisták továbbra is szívesen keresik fel Európát, de a veszélyesnek ítélt területeket igyekeznek elkerülni. Persze sokan közülük maradnak a belföldi nyaralásnál, ami talán olcsóbb lehet, mint a külföldi út, bár nem tudni, mennyivel. Az infláció az Egyesült Államokban ugyanis évtizedek óta nem látott magasságokban szárnyal. Számtalan árucikk és szolgáltatás (jócskán) megdrágult. A repülőjegyek ára sem kivétel, ami befolyásolhatja az utazási kedvet.

Az emelkedő üzemanyagárak miatt a légi közlekedés máris lefékeződött világszerte, így az Egyesült Államokban is. Az ok nyilvánvaló: a 18,6 százalékos óriási áprilisi drágulás az amerikai belföldi légiszállítási piacon (a márciusi 17 százalék után). Az 1960-as évek eleje óta nem tapasztalt jelentős visszaesés ellenére a kereslet az USA belföldi járatainak piacán még mindig meghaladja a koronavírus-járvány előtti szinteket.

Európában egyelőre nem tapasztalni hasonló jelenséget, ám az ukrajnai háborúval is összefüggő recessziós félelmek és az egyéb kedvezőtlen hatások, változások (így a drágább jegyárak) még ronthatnak a helyzeten, a kereslet csökkenéséhez vezethetnek. Figyelmeztető jel, hogy az európai repülőjegyárak is 16 százalékkal emelkedtek egy hónap alatt. Ez sem kevés, ámde a repülőgép üzemanyagára az első negyedévben 30 százalékkal nőtt, a tavalyi 70 százalék után.

A légitársaságoknak egyéb okok miatt is fájhat a fejük. Az emelkedő költségek mellett a munkaerőhiány is egyre nagyobb gondok okoz nekik. A járvány előtt ugyanis tömegesen bocsátották el alkalmazottaikat, százával szüntették meg a járatokat. Az idegenforgalmi idényben azonban nagy tömegre számítanak ismét az utazási irodák. Több légitársaság ezért különböző kedvezményekkel igyekszik megtartani jelenlegi munkatársait, illetve újabbakat magához csábítani.

Az ágazat más cégei a járványidőszakban elszenvedett veszteségeik pótlására összpontosítanak. Közéjük tartozik a világ egyik legnagyobb és legmegbízhatóbb légitársasága, az Emirates Air, amely 1,1 milliárd dollár mínusszal zárta a márciusban befejeződött pénzügyi évét. A dubaji központú társaság azonban jelentős javulásban bízik. Arra számít, hogy már ebben az évben maga mögött hagyhatja a veszteséges időket, és akár egy kis nyereséget is elkönyvelhet.