2024. április 18., csütörtök

A gyümölcsfeldolgozás a termelők jövője

Hatmillió eurós szerb–magyar befektetés valósul meg Ariljében

Befejezés előtt áll a H&S Fruits vállalat ariljei gyümölcsfeldolgozó üzeme, amely a helyi Stanić Kft. és a kecskeméti Horizon Food közös befektetése. A projekt a szerb és a magyar állam együttműködése révén valósulhat meg: az erről szóló szerződést 2018-ban írták alá Budapesten. A gyárat egy évre rá kezdték el építeni a Szerbiai fejlesztési Ügyökség és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség közreműködésével, a megnyitása viszont az elkövetkező másfél hónapban várható – értesítették a közvéleményt az ariljei üzemből.

A befektetés összértéke eléri a 6 millió eurót: a magyar partnernek 51 százalékos, a szerbnek pedig 49 százalékos tulajdonjoga van. A H&S Fruits gyár a kezdetekben 25 munkást alkalmaz majd, és különböző sűrítményeket, lekvárokat és szörpöket állítanak elő. Óránként 12 tonna gyümölcsöt tudnak majd feldolgozni az ariljei gyárban, és hetente 120 ezer üveg lekvárt lesznek képesek legyártani – mondta Saša Stanić, az üzem igazgatója a biznis.rs portálnak. Hozzátette: a projekt jelentőségét alátámasztja, hogy a szerbiai piacon a termelők 30–40 százalékának nincs állandó felvásárlója.

– A gyümölcs feldolgozása és a termékek kivitele megmenti a szerbiai termelőket, hisz ily módon biztos értékesítésre számíthatnak. Enélkül ugyanis jelenleg teljesen ki vannak szolgáltatva a piac aktuális keresletének. A feldolgozóipar viszont biztos szerződéseket kínál a számukra – magyarázta az igazgató.

A megállapodás szerint a szerb üzem lesz felelős az alapanyagok beszerzéséért, a magyar partner viszont az értékesítést vállalta magára: elsődlegesen az európai piacot célozzák meg. A fő termékek az ariljei málnából készülnek, emellett szedret, meggyet, szilvát és barackot is feldolgoznak majd. Az új gyár jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a helyi termelők hatékonyabban és könnyebben értékesítsék a termékeiket – emelte ki Stanić. Hozzátette: a késztermékek gyártása a felvásárlási árat is emeli, ami további motivációt jelenthet a szerbiai termelőknek.