2024. március 29., péntek

Mihajlović: Drágulnia kell a villanyáramnak, hogy stabilizálódhasson a Szerbiai Villanygazdaság

Zorana Mihajlović energiaügyi miniszter kijelentette, hogy valóban Szerbiában a legalacsonyabb a villanyáram ára, de ez nem lehet kifogás a drágításra, sokkal inkább azért van erre szükség, hogy stabilizálódhasson a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) és a következő években is tudjon termelni villamosenergiát – írja az N1 hírportál.

A Happy televíziónak adott interjújában a tárcavezető elmondta, hogy a következő évre biztosítani kell a megfelelő felszerelések beszerzésére és az előkészületekre szükséges összeget.

Hozzátette, hogy minderre azért van szükség, hogy ha az idén még a Szerbiai Villanygazdaságnak fizetnie is kell az áram és a szén behozataláért, jövőre a hazai szükségletek biztosítására is tudjon termelni.

– Az idei és részben a következő évben szükséges lesz beruháznunk a Szerbiai Villanygazdaságba annak érdekében, hogy jövőre és 2024-ben elegendő mennyiségű villamosenergiánk legyen. Az EPS stabilizálását támogatom, mivel ez a legfontosabb vállalat az országban – hangsúlyozta Mihajlović.

Kiemelte, hogy az EPS-nek új területeket kell nyitnia és ehhez megfelelő felszerelésre van szüksége, vagyis csak „tiszta matematikáról van szó".

– Ellenkező esetben a vállalatnak 40 százalékos veszteséget kell elkönyvelnie – mondta Mihajlović.