2024. március 28., csütörtök

Hatósági bizottság vizsgálódik a csempegyárban

Hivatalból vizsgálati eljárást indított a Szerbiai Konkurenciavédelmi Bizottság a törökbecsei Polet-Keramika Épületanyag- és Csempegyár ellen. A bizottság honlapján megjelent tájékoztató szerint azt vizsgálja, léteznek-e restriktív megállapodások, melyekkel korlátozzák a versengést a kerámialapok hazai nagykereskedelmében.

A bizottság előre be nem jelentett helyszíni szemlét tartott a gyárban, és elemezte a konkurencia állapotát a kerámialapok és fürdőszobai berendezések disztribúciós csatornáiban. Beszerezte azokat az adásvételi szerződéseket is, melyeket a Polet-Keramika kötött vásárlóival termékeinek további árusítása céljából.

„A szerződések és mellékleteik tanulmányozása során olyan kitételekre is felfigyeltünk, melyek arra utalnak, hogy az ármeghatározáskor a gyártó megakadályozta a vásárlót abban, hogy a nagykereskedelmi ügyletekben önállóan és függetlenül hozzon meg árpolitikai döntéseket. Ezek a restriktív megállapodások konkurenciasértést jelentenek” – állapította meg a bizottság. Felszólította mindazokat a személyeket, akik adatokkal, okmányokkal, bármilyen információval hozzá tudnak járulni a tényállás megállapításához, hogy bocsássák azokat a bizottság rendelkezésére.