2024. április 24., szerda

Csak jövőre enyhül a nyomás

Ahhoz, hogy az ország kellő mennyiségű földgázt tudjon elraktározni az előttünk álló télre – könnyítve ezzel a jelenlegi globális válságot, ami Szerbiát sem kerüli el –, a hazai készletek mellett Szerbia Bulgáriában, illetve Magyarországon bérelne tárolókapacitásokat – emelte ki Zorana Mihajlović energiaügyi miniszter tegnap. Rámutatott ugyanakkor, hogy a nyári és a téli gázfogyasztásra is megoldásokat keresnek, hiszen a téli gázfogyasztás hatszor magasabb a nyári hónapokra jellemző gázfogyasztásnál.

Az újabb földgázmennyiség felvásárlásával foglalkozó tárgyalások az orosz Gazprom és a Srbijagas szerbiai gázszolgáltató között már folynak – tette hozzá Zorana Mihajlović. Kiemelte, bár a minisztérium ezekben a tárgyalásokban nem vesz részt, becslésük szerint a jelenlegi, azaz az ezer köbméterenkénti 270 eurós ár többé nem lehet reális elvárás. A jelenleginél magasabb árra számítanak, mégis a piaci 950 eurós ártól jóval alacsonyabbra.

Jelenleg Szerbia a földgáz 90 százalékát Oroszországtól vásárolja. A Niš és Dimitrovgrad közti interkonnekció, amelyen keresztül más országokból is vásárolhat Szerbia földgázt, majd csak a jövő év szeptemberében készül el.

– Így az előttünk álló egy évet arra használjuk, hogy a számunkra szükséges kapacitást felvásároljuk, úgy a görög LNG cseppfolyósított gázból, mint a török Bottas földgázból. Ezáltal készen várjuk a jövő évet, hogy jövő szeptembertől a gázszükségleteink 40 százalékát már ne Oroszországtól, hanem más szolgáltatótól vásároljuk – hangsúlyozta a miniszter.