2024. április 20., szombat

A járvány hatásai ma is érezhetőek

Beszélgetés dr. Tóth Isaszegi Sándorral, a Topolyai és Kishegyesi Községközi Rákellenes Társaság elnökével

A daganatos betegségek megelőzésével, diagnosztizálásával és kezelésével kapcsolatos tevékenységek a járvány idején visszaszorultak – nyilatkozta dr. Tóth Isaszegi Sándor nyugdíjas általános orvos, a Topolyai és Kishegyesi Községközi Rákellenes Társaság elnöke, aki elárulta, hogy a szervezet képviselőjeként többedmagával meghívást kapott az Európai Unió területén működő hasonló egyesületek ernyőszervezetének soron következő közgyűlésére. Mivel Szerbia még nem tagállam, ezért a civil szervezet képviselői megfigyelői státuszban lesznek jelen. Ez annyit jelent, hogy az unió területén bejegyzett, a daganatos betegségben szenvedők érdekképviseletét célul kitűző egyesületekkel ellentétben nincs szavazati joguk, de részt vehetnek a munkában, felszólalhatnak, javaslatokat is tehetnek. Ezen a közgyűlésen összegzik majd az eddigi tapasztalatokat, felsorakoztathatják a szakmai érveket, a legújabb kutatások eredményeit is bemutatják.

Dr. Tóth Isaszegi elmondta még, hogy a daganatos betegségben szenvedők szempontjából, valamint általában az egészségügyi ellátást és megelőzést illetően nagyon nehéz két és fél éves időszak van mögöttünk. A pandémia megjelenése ugyanis sok esetben megnehezítette vagy akár teljesen el is lehetetlenítette a daganatos betegségek diagnosztizálását, a páciensek kezelését, a gyógyulóban lévő betegek ellátását. Szavai szerint ez az időszak nagyon sokat rontott az állapotokon.

– Megfigyelhető volt, hogy ebben a periódusban kevesebb új esetet diagnosztizáltak, ami sajnos nem annak tulajdonítható, hogy valóban kevesebb is lett volna a megbetegedés. A valódi ok, hogy elmaradtak a korábban már rendszeresnek számító szűrővizsgálatok. Illetve sok esetben még az általános orvosi rendelőbe is csak nehezített körülmények között juthattak be a polgárok a panaszaikkal. Napjainkban, amikor a korlátozások többségét visszavonták, ismét megszaporodott a diagnosztizált betegek száma. Ez sajnos csupán azt jelenti, hogy akiknél korábban nem diagnosztizálták a betegséget, azok esetében is most fedezik fel az elváltozásokat – nyilatkozta a rákellenes szervezet elnöke, aki reméli, hogy a járvány visszaszorulásával ismét visszatérhet minden a rendes kerékvágásba. Topolya község területén dr. Tóth Isaszegi tudomása szerint hamarosan egy új átfogó kampányt indítanak, melynek keretében többek között a 45 év feletti nők általános mammográfiás szűrővizsgálatát is felfrissítik, 2014 óta ugyanis Topolyán rendszeresen szerveztek szűrővizsgálatokat. A nők esetében a mellrák korai kiszűrésére koncentráltak, míg a férfiak esetében a körükben gyakoribb vastagbélrák korai fázisában történő diagnosztizálására, amikor még nincsenek áttétek, és a gyógyulás esélye magasabb.

– A vastagbélben kialakuló daganatok laboratóriumi eljárással a korai fázisban felderíthetőek, a mellrák korai elváltozásai pedig a mammográfiás vizsgálattal. Mammográfiás készülék van a topolyai és a kishegyesi egészségházban is. A világon számos olyan szervezet és intézmény tevékenykedik, amely feladatául tűzte ki a daganatos betegségekről szóló tájékoztatást, a megelőzés és a szűrővizsgálatok fontosságának a hangsúlyozását és nem utolsósorban a már megbetegedettek iránti empátiának és segítőkészségnek a nélkülözhetetlenségét. A nőknek évente kellene részt venniük nőgyógyászati szűrővizsgálaton, a férfiaknak is ajánlott a végbél, a dülmirigy (prosztata) és a herék vizsgálata. Sokat segíthet – és ezáltal növelheti a túlélési esélyeit –, ha valaki idejében odafigyel a szervezetére, ha részt vesz a különféle szűrővizsgálatokon, hiszen a gyógyulás esélye annál nagyobb, minél előbb felismerjük – hangsúlyozta dr. Tóth Isaszegi Sándor, aki ugyan évekkel ezelőtt nyugdíjba vonult, de most falujában, Bajsán ismét várja a pácienseket, hiszen megadatott rá a lehetőség. Az egészségházban ugyanis az ismert okok miatt káderhiánnyal küzdenek, illetve több fiatal orvos szakosítás miatt nem rendelhet.