2022. július 1., péntek

A járvány hatásai ma is érezhetőek

Beszélgetés dr. Tóth Isaszegi Sándorral, a Topolyai és Kishegyesi Községközi Rákellenes Társaság elnökével

A daganatos betegségek megelőzésével, diagnosztizálásával és kezelésével kapcsolatos tevékenységek a járvány idején visszaszorultak – nyilatkozta dr. Tóth Isaszegi Sándor nyugdíjas általános orvos, a Topolyai és Kishegyesi Községközi Rákellenes Társaság elnöke, aki elárulta, hogy a szervezet képviselőjeként többedmagával meghívást kapott az Európai Unió területén működő hasonló egyesületek ernyőszervezetének soron következő közgyűlésére. Mivel Szerbia még nem tagállam, ezért a civil szervezet képviselői megfigyelői státuszban lesznek jelen. Ez annyit jelent, hogy az unió területén bejegyzett, a daganatos betegségben szenvedők érdekképviseletét célul kitűző egyesületekkel ellentétben nincs szavazati joguk, de részt vehetnek a munkában, felszólalhatnak, javaslatokat is tehetnek. Ezen a közgyűlésen összegzik majd az eddigi tapasztalatokat, felsorakoztathatják a szakmai érveket, a legújabb kutatások eredményeit is bemutatják.

Dr. Tóth Isaszegi elmondta még, hogy a daganatos betegségben szenvedők szempontjából, valamint általában az egészségügyi ellátást és megelőzést illetően nagyon nehéz két és fél éves időszak van mögöttünk. A pandémia megjelenése ugyanis sok esetben megnehezítette vagy akár teljesen el is lehetetlenítette a daganatos betegségek diagnosztizálását, a páciensek kezelését, a gyógyulóban lévő betegek ellátását. Szavai szerint ez az időszak nagyon sokat rontott az állapotokon.

Dr. Tóth Isaszegi Sándor nyugalmazott általános orvos, Topolyai és Kishegyesi Községközi Rákellenes Társaság elnöke
Dr. Tóth Isaszegi Sándor nyugalmazott általános orvos, Topolyai és Kishegyesi Községközi Rákellenes Társaság elnöke

– Megfigyelhető volt, hogy ebben a periódusban kevesebb új esetet diagnosztizáltak, ami sajnos nem annak tulajdonítható, hogy valóban kevesebb is lett volna a megbetegedés. A valódi ok, hogy elmaradtak a korábban már rendszeresnek számító szűrővizsgálatok. Illetve sok esetben még az általános orvosi rendelőbe is csak nehezített körülmények között juthattak be a polgárok a panaszaikkal. Napjainkban, amikor a korlátozások többségét visszavonták, ismét megszaporodott a diagnosztizált betegek száma. Ez sajnos csupán azt jelenti, hogy akiknél korábban nem diagnosztizálták a betegséget, azok esetében is most fedezik fel az elváltozásokat – nyilatkozta a rákellenes szervezet elnöke, aki reméli, hogy a járvány visszaszorulásával ismét visszatérhet minden a rendes kerékvágásba. Topolya község területén dr. Tóth Isaszegi tudomása szerint hamarosan egy új átfogó kampányt indítanak, melynek keretében többek között a 45 év feletti nők általános mammográfiás szűrővizsgálatát is felfrissítik, 2014 óta ugyanis Topolyán rendszeresen szerveztek szűrővizsgálatokat. A nők esetében a mellrák korai kiszűrésére koncentráltak, míg a férfiak esetében a körükben gyakoribb vastagbélrák korai fázisában történő diagnosztizálására, amikor még nincsenek áttétek, és a gyógyulás esélye magasabb.

– A vastagbélben kialakuló daganatok laboratóriumi eljárással a korai fázisban felderíthetőek, a mellrák korai elváltozásai pedig a mammográfiás vizsgálattal. Mammográfiás készülék van a topolyai és a kishegyesi egészségházban is. A világon számos olyan szervezet és intézmény tevékenykedik, amely feladatául tűzte ki a daganatos betegségekről szóló tájékoztatást, a megelőzés és a szűrővizsgálatok fontosságának a hangsúlyozását és nem utolsósorban a már megbetegedettek iránti empátiának és segítőkészségnek a nélkülözhetetlenségét. A nőknek évente kellene részt venniük nőgyógyászati szűrővizsgálaton, a férfiaknak is ajánlott a végbél, a dülmirigy (prosztata) és a herék vizsgálata. Sokat segíthet – és ezáltal növelheti a túlélési esélyeit –, ha valaki idejében odafigyel a szervezetére, ha részt vesz a különféle szűrővizsgálatokon, hiszen a gyógyulás esélye annál nagyobb, minél előbb felismerjük – hangsúlyozta dr. Tóth Isaszegi Sándor, aki ugyan évekkel ezelőtt nyugdíjba vonult, de most falujában, Bajsán ismét várja a pácienseket, hiszen megadatott rá a lehetőség. Az egészségházban ugyanis az ismert okok miatt káderhiánnyal küzdenek, illetve több fiatal orvos szakosítás miatt nem rendelhet.