2024. április 19., péntek

A múzeumok ereje az ökológia és az esztétika kereszteződése

Belančić Miodrag, Preradović Stefan és Vass Szabolcs kiállítása nyílt meg Topolyán

Topolya Község Múzeumában szombaton 20 órakor különleges fény- és hangeffektusokkal, erdei madárcsicsergéssel, hivatalos megnyitó nélkül, három vajdasági képzőművész alkotásaival várták a látogatókat.

A képeket, szobrokat, installációkat Belančić Miodrag (Bajsa), Preradović Stefan (Bajsa) és Vass Szabolcs (Kishegyes–Bristol) készítették, és Klájó Adrián álmodta egységes egésszé a művek sorát.

Az idei Múzeumi Hét Moć Muzeja elnevezéssel a fenntarthatóság, környezettudatosság, innováció és közösségépítés kérdéseivel foglalkozik.

– Ehhez kapcsolódva a múzeumi éjszakánk TRANZIT című kiállítására olyan alkotókat hívtunk el, akiknek nem mindegy, hogy mekkora az ökológiai lábnyomuk. A kiállítás három képzőművész ars poeticájának a metszéspontjait és a köztük lévő különbségeket keresi, fuzionálja. Alappillére az egymásmellettiség fogalma, mely szerint a világunkban létező különböző párhuzamos rendszerek közvetve vagy közvetlenül vannak kölcsönhatásban egymással. Ily módon olvad össze az organikus formák és a gépek ipari világa, a mesterséges intelligencia és az ember mint magát uralkodó pozícióba helyező lény. Mindez olyan fogalmak tanulmányozásához vezet, mint a poszthumanizmus, az ökoválság, az „ökológia és az esztétika kereszteződése” – nyilatkozta Klájó Adrián képzőművész, a kiállítás kurátora.

A tárlat ebben a szellemben készült: nem nyomtattak műanyag fóliákra, nem használnak a kiállításban sem műanyagot, csak újrahasznosított vagy már meglévő installációs elemeket illesztettek be.

A kiállítás arra igyekszik rávilágítani, hogy a kortárs művészeti gyakorlat nem teljes mértékben hivatott arra, hogy ezekre az összetett jelenségekre választ adjon, ám diskurzust nyithat róluk. Ez a fajta nyitottság segíthet a hatékonyabb kapcsolat kialakításában az ember és a környezete, a műalkotás és a befogadó között. A hét folyamán több kísérőprogramot szerveznek Topolyán a Múzeumi Hét keretében, köztük szerdán 18 órától a múzeumi világnap alkalmából magyar és szerb nyelvű kurátori tárlatvezetést tartanak, pénteken pedig Dunja Pešut vezetésével irodalmi estet.