2024. április 19., péntek

Beszéljünk a fásításról!

Kerékpártúrát és kerekasztal-beszélgetést tartottak Kishegyesen

A hétvégén a környezettudatosság jegyében szerveztek közösségi találkozót Kishegyesen, a Bandi sör és a Treecikli vállalkozás szervezésében. A program első felében kerékpártúrán vehettek részt az érdeklődő fiatalok a kishegyesi határ Kaszáló elnevezésű részén. Ennek során megnézték a már megkezdett fásítást a Bata-szállás környékén, és további olyan területeket tekintettek meg, ahol lehetséges lenne a fásítás. A program második része egy kerekasztal-beszélgetés köré épült a Bandi házban, ahol részt vett többek között Zabos Tibor, a Komunál Közvállalat igazgatója és Szűgyi Róbert, a Kishegyesi Termelői Klub elnöke.

A kerekasztal-beszélgetés elején Rácz József, a Treecikli képviselője egy rövid prezentációt tartott a fásítási lehetőségekről Kishegyes területén, valamint szólt a fásítás fontosságáról. Rácz elmondta, hogy mindenképpen a terveik között szerepel pályázni ültethető csemetékre, emellett szükség lesz önkéntes munkaerőre is az ültetés alkalmával. Felhívta arra is a figyelmet, hogy a növényeket meg kell majd védeni a vadaktól, mert a már korábban kiültetett facsemetéket is megkárosították.

Zabos Tibor a beszélgetés alkalmával hozzátette, hogy a közvállalat partner a fásítási akciókban, annál is inkább, mert az erdősítés a feladataik közé tartozik. A közvállalat tervei között szerepel állami földterületek erdősítése, amihez először megfelelő jogi lépéseket kell megtenni. Az igazgatótól megtudtuk, hogy míg a falu területén elég sok fa található, addig a határban csak minimális. Ez azért is probléma, mert nincs, ami felfogja az erős szeleket, amelyek a termőtalajt is károsítják.

A határban történő fásítást mindenképpen egyeztetni kell a helyi mezőgazdasági termelőkkel. Ez elsősorban az utak menti ültetési tervekre vonatkozik – hangoztatta Szűgyi Róbert, majd arról is szólt, hogy a gazdákat meg kell győzni, hogy a fásítás az ő érdekük is, és a korábbi megmozdulások tapasztalatai is azt mutatják, hogy a bevonásuk nélkül nem lehet sikeres a program. A beszélgetés során felmerült, hogy mindenképpen szakembert kell bevonni a megfelelő növények kiválasztásába. Egyrészt azért, mert a tájegységre jellemző fajták kellenek, másrészt tekintetbe kell venni az elmúlt években sújtó szárazságot is, ami eléggé megnehezíti a fásítási törekvéseket.