2024. április 25., csütörtök
SPORTKONFERENCIA DOROGON

A jövő sportközösségei

A nemzetközi jellegű eseményen előadást tartott Bálint Zoltán, a magyarkanizsai Vajdasági Birkózóakadémia ügyvezetője is

Pénteken a magyar birkózás egyik fellegvárában, Buzánszky Jenő, az Aranycsapat legendás labdarúgója városában, Dorogon a 10 éves helyi sportintézmény szervezésében sportkonferenciát rendeztek, amely az Európa-napon, a párbeszéd napján A jövő sportközösségei nevet viselte, s a számos előadó és vendég között ott volt Bálint Zoltán, a magyarkanizsai Vajdasági Birkózóakadémia ügyvezetője, valamint Sőregi Oszkár, a Zenta Vízilabdaklub igazgatója és Tóth László vezetőedző is. Magyar részről illusztris vendégsereg gyűlt össze, hiszen felszólalt többek között dr. Simicskó István országgyűlési képviselő, egykori honvédelmi államtitkár, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, dr. Tittmann János, Dorog polgármestere, Erős Gábor, Komárom-Esztergom megye országgyűlési képviselője, dr. András Krisztina, a Corvinus Egyetem docense, a Sportgazdasági Kutatóközpont vezetője, a birkózás nagyjai közül pedig Bacsa Péter, a Magyar Birkózószövetség ügyvezető alelnöke és nem utolsósorban Lőrincz Tamás, Tokió olimpiai bajnoka, jelenleg pedig a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia szakmai igazgatója. A vajdasági vendégeken kívül Szlovákiából, Dunaszerdahelyről is érkeztek vendégek, nevezetesen a DAC Labdarúgóklub utánpótlás-vezetője, dr. Németh Krisztián és dr. Horváth Zoltán, a szintén DAC név alatt újraélesztett női kézilabdaklub vezetője is.

A sportkonferenciát a helyi sportcsarnok Bacsa Ferencről elnevezett birkózótermében tartották meg, ahol érdekesmód megjelent maga a névadó edző, Bacsa Ferenc, sőt a magyar birkózás további jeles személyiségei is, hiszen Dorogon sportmenedzser például Korpási Bálint világ- és Európa-bajnok, s szintén Dorogon birkózószakosztály-vezető Struhács György, a felnőtt magyar kötöttfogású válogatott egykori szövetségi kapitánya.

A dorogi sportkonferencia résztvevői (a szerző felvétele)

A dorogi sportkonferencia résztvevői (a szerző felvétele)

A valóban érdekes kilenc előadás közül kiemelendő Simicskó beszámolója, amelyben elmondta, hogy a hazafias és honvédelmi nevelés a Honvédelmi Sportszövetség köztestület alapvető feladata, s azt is megtudhattuk, hogy a sport a jövőben a honvédelmi minisztériumhoz tartozik majd, a docens asszony érintette a jelenlegi sportgazdasági trendeket, valamint az innovatív jövőbeni megoldásokra és szervezetfejlesztési irányokra hívta fel a figyelmet. Bacsa és Lőrincz a birkózósportág hazai sikerességeiről tartott előadást, valamint a KIMBA szervezeti felépítését és szakmai struktúráját mutatta be, a felvidéki vendégek pedig a DAC sikereiről és gondjairól szóltak.

Utoljára Bálint kapott szót, azzal a felvezetéssel, hogy a dorogiak mindig rettegtek attól, ha a Délvidékről birkózók és más küzdősportolók érkeztek városukba, s akadémiánk vezetője elmagyarázta, ez a szerbiai emberek habitusából, dacos küzdeni akarásából ered, mert ők nem 180, hanem 500 évet tengődtek török uralom alatt, ugyanakkor kiemelve a jelenlegi szerb–magyar barátság fontosságát a vajdasági magyarok számára.

Szekér Zoltán sportigazgató, az esemény fő szervezője az olimpiai mozgalom jelmondatával zárta a konferenciát: gyorsabban, magasabbra erősebben, amelyet 2021-ben Thomas Bach NOB-elnök javaslatára az együtt szóval egészítettek ki. A konferencia így a városi, térségi, országos és nemzetközi közös gondolkozás jegyében zárult.

A dorogi látogatásnak egyébként gyakorlatias eredménye is, hiszen a vízilabdások kiváló együttműködési formát beszéltek meg az ottani Új-Hullám SE elnökével, Herpák Petrával, aminek eredményeként a dorogiak már augusztus végén ellátogatnak Zentára, a hagyományos korosztályos leány- és fiútornára.

A Lőrincz Tamással, Korpási Bálinttal, Bacsa Ferenccel és Struhács Györggyel készített interjúkat a közeljövőben olvashatják a Sportvilág oldalain.

Nyitókép: A dorogi sportkonferencia résztvevői (a szerző felvétele)