2024. április 25., csütörtök

Jovanka Broz hagyatéka

Festmények, fényképek, bútorok az egykori first lady életéből Újvidéken

A Matica Srpska Galériában sajtótájékoztatót tartottak a Partizanka i Fragonar című kiállítás mai, szerda esti megnyitója alkalmából. A Jovanka Broz festménygyűjteményét és személyes tárgyait bemutató tárlat a Matica Srpska Galéria és a Jugoszlávia Múzeum együttműködésében valósult meg, az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részeként.

A kiállításról dr. Tijana Palkovljević Bugarski, a Matica Srpska Galéria igazgatója, Neda Knežević, a Jugoszlávia Múzeum igazgatója, Marijeta Sidovski, a projekt vezető konzervátora, valamint a kiállítás szerzői, Nikola Ivanović, a Matica Srpska Galéria kurátora és Ana Panić, a Jugoszlávia Múzeum vezető kurátora beszélt.

–  A projekten folyó munka a két intézmény 10 éves együttműködésének folytatása. A kiállítás keretében 36 képzőművészeti alkotást tekinthet meg a közönség, valamint Jovanka személyes tárgyait, fényképeit és számos bútorát hoztuk el ide, amelyek abból a házból származnak, ahol Josip Broz Tito halála után Jovanka Broz lakott. Tehát azt a teret szerettük volna bemutatni, ahol Jovanka életének utolsó 33 évét töltötte – mondta dr. Tijana Palkovljević Bugarski.

– A kiállítás sajátos módon magyarázza Jugoszlávia egykori first ladyjének személyiségét, művészi érzékét, de társadalmi helyzetét is a szocialista Jugoszláviában. Jovanka több mint három évtizeden át élt az emlékek egyfajta szekrényében, amelyet időkapszulaként egyik környezetből a másikba vitt át, próbálva utánozni annak az elnöki rezidenciának a hangulatát, ahol Josip Broz Titóval élt együtt. Tehát a kiállításának kettős jelentése van. Egyrészt olyan művészeti tárgyakról van szó, amelyeket a közönségnek eddig nem volt lehetősége megtekinteni, másrészt Jovanka Broz emlékezetének képzeletbeli múzeumát képviselik, melyeken keresztül feleleveníthetők életének egyes részletei – emelte ki Neda Knežević, aki elmondta azt is, hogy a különféle festmények és tárgyak Jovanka Broz halála után érkeztek a Jugoszlávia Múzeumba, de mivel rossz állapotban voltak, így 2019-ben és 2020-ban restaurálták a Matica Srpska Galéria Konzervációs osztályán.

A kiállítás ünnepélyes megnyitója ma este 8 órakor lesz a Matica Srpska Galériában, melyen Maja Gojković művelődési miniszter is részt vesz.

A kiállítást május 28-ig tekinthetik meg az érdeklődők.