2024. április 20., szombat

FRISSÍTETT: Novák Katalin első külföldi útja Varsóba vezetett

Magyarország és Lengyelország a helyreállítási alapból járó összegek folyósítására szólítja fel Brüsszelt

Magyarország és Lengyelország eddig is számíthatott egymásra, s nem hagyjuk, hogy éket verjenek közénk – jelentette ki Novák Katalin magyar köztársasági elnök Andrzej Duda lengyel köztársasági elnökkel tartott találkozója után kettejük közös sajtóértekezletén kedden Varsóban.

A magyar köztársasági elnök elmondta: nem elsősorban diplomáciai lépés, hogy első külföldi útja köztársasági elnökként lengyel barátainkhoz vezetett, hanem magától értetődik, ezeréves barátságunkból következik, és abból is, hogy a lengyelek és a magyarok értékeikben a mai napig közel állnak egymáshoz.
Mindketten hasonló alapokon állunk, fontos számunkra a keresztény meggyőződés, a hit, a hagyományos családok védelme és nemzeteink érdekei – hangsúlyozta Novák Katalin.

A hirado.hu azt írta, hogy a két köztársasági elnök megbeszélésének az orosz-ukrán háború volt a fő témája. Novák megerősítette, hogy Magyarország elítéli a putyini agressziót és nemet mond a Szovjetunió visszaállítását célzó minden törekvésre.

„Lengyelországon és Magyarországon is egyszerre mozdultak meg az emberek, hogy segítséget tudjanak nyújtani. Nem volt kérdés. Nem mérlegelték azt, hogy ez nekik megéri-e, hogy ez nekik milyen fájdalomba, nehézségekbe, milyen áldozatokba kerül” – mondta a magyar köztársasági elnök Varsóban.

Novák Katalin hozzátette: „Ott voltak és az első perctől összefogtak, segítettek. Segítettek a civilek, segítettek a polgármesterek, segítettek a civil segélyszervezetek, segítettek az egyházak. A lengyelek és a magyarok is jelesre vizsgáztak emberszeretetből, segítségnyújtásból.”

Magyarország és Lengyelország arra szólítja fel az Európai Bizottságot, hogy intézkedjen annak érdekében, hogy megkapják a helyreállítási alapból nekik jogosan járó összegeket – jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök Andrzej Duda lengyel köztársasági elnökkel tartott találkozója utáni sajtónyilatkozatában kedden Varsóban. „Magyarország elemi érdeke, hogy energetikai szempontból is több lábon álljon, növeljük szuverenitásunkat, Oroszországtól való függetlenségünket ebben a vonatkozásban is, erre viszont forrásokra van szükség" – mutatott rá az államfő.

Brüsszel késlelteti a magyar helyreállítási alap eszközeinek folyósítását, miközben Magyarország energiabiztonsága komoly beruházásokat igényel – állapította meg Andrzej Duda lengyel elnök kedden Varsóban, a Novák Katalin köztársasági elnökkel közös sajtóértekezleten.

Az, hogy a magyar köztársasági elnök a megválasztása után az első lépéseit Lengyelországba, Varsóba irányítja, annak jele, hogy folytatódni fog a lengyel-magyar barátság, mivel ez az elnökasszony akarata – jelentette ki Duda a reprezentatív államfői Belweder-palotában megtartott találkozót követő sajtókonferencia elején.
Az ukrajnai háború kapcsán Moszkvával szemben készülő hatodik uniós szankciócsomagról Duda elmondta: Magyarország energiabiztonsága, a szállítások diverzifikálása komoly beruházásokkal függ össze. „Ezeket nehéz lesz  megvalósítani, ha visszatartják a Magyarországnak járó uniós helyreállítási eszközöket" – húzta alá a lengyel elnök, hozzátéve: hasonló a helyzet a lengyel helyreállítási tervvel is.