2024. március 29., péntek

Pásztor István: Egy egységben gondolkodó nemzetkép tud minket is előbbre vinni – VIDEÓRÉSZLET

Szerbiai és magyarországi aktuálpolitikai kérdésekről kérdezték a Pannon Televízió Közügyek című műsorában Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök tegnapi beszédében kitért a határon túli magyarok támogatására, és a nemzeti összetartozás fontosságára. Ennek kapcsán Pásztor István úgy fogalmazott, abban reménykedik, hogy „a kormányfő mondatai mögött az a szándék és ügykezelési alapállás áll, amely az elmúlt három ciklust is jellemezte, és az volt a velejárója, hogy mi fogalmaztuk meg az ambícióinkat, szándékainkat, a prioritásainkat, és azoknak a támogatására került sor az adottságok függvényében”.

Ez, mint mondta, eddig arra adott lehetőséget, hogy a határon túli magyar közösségek az egyetemleges magyar nemzet részeként tudjanak fejlődni, olyan ütemben és lépéssorban, amelyet ők a leghatékonyabbnak gondoltak. Hozzátette, hogy nem hangzott el semmi, ami arra utalna, hogy ez a jövőben megváltozna.

A VMSZ elnöke Orbán Viktor beszéde kapcsán két elemet emelt ki, az erőteljesen fejlődő egyetemleges magyar nemzet fontosságát, illetve Magyarország gazdasági-politikai szuverenitásának a megerősítését.

– Egy erős Magyarország, és egy egységben gondolkodó nemzetkép tud minket is előbbre vinni – fogalmazott Pásztor István.

A VMSZ elnöke úgy fogalmazott, hogy az elmúlt évek egyik nagy tapasztalata a Szerbia és Magyarország közötti kiváló kapcsolat.  

– Ennek mi alakítói, katalizátorai voltunk, és legjelentősebb haszonélvezői is vagyunk. Fontos, hogy ez a viszonyrendszer megmaradjon – tette hozzá Pásztor.

Kiemelte a vasútfejlesztés témáját, külön figyelmet fordítva a Szeged-Szabadka szakaszra, és a vasúti határátlépés kérdéseire. Mint mondta, azon dolgoznak, hogy amilyen gyors lesz a vasút, olyan gyors legyen az ügykezelés is, és a várakozási idő kapcsán ne az legyen a helyzet, mint jelenleg a közúti határátlépés alkalmával.

A szerbiai kormányalakítást érintő kérdések kapcsán a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke elmondta, hogy pártja azt szeretné megvalósítani, amiért az emberektől bizalmat kért és kapott.

Pásztor kiemelte, már a választások előtt megfogalmazódott, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség folytatná az együttműködést a Szerb Haladó Párttal, és a tervek szerint a végrehajtó hatalomnak is a része lesz államtitkári szinten, azokban a minisztériumokban, ahol most is jelen van, és annyi államtitkárral, amennyivel jelenleg is jelen van.

A VMSZ elnöke az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatos szerbiai álláspontról is beszélt.

– Mi nem lavírozunk, mi a saját érdekeinket próbáljuk érvényre juttatni. Mi ennek a háborúnak nem vagyunk az okozói, és nem volna jó, ha a háborús konfliktusnak az elszenvedői lennénk – fogalmazott, hozzátéve, hogy fontos Szerbia uniós elkötelezettsége, de az is, hogy „a semlegesség elvét gyakorolva ne legyünk élharcosai annak a pusztító szankciós áradatnak, amit most az Európai Unió szintjéről látunk”.