2022. június 27., hétfő

Olcsóbb földgáz és villanyáram a veszélyeztetett rétegeknek

A szerb kormány várhatóan hamarosan elfogadja azt a határozatot, amelynek köszönhetően a nehezebb anyagi helyzetben lévő polgárok olcsóbban juthatnak hozzá a földgázhoz és a villanyáramhoz. Ahhoz, hogy igényelhessék ezt, az egy személyes háztartásoknak legfeljebb 18 ezer dináros lehet a jövedelmük az eddigi 15 ezer helyett, míg a hat illetve ennél több fős háztartásoknál a 36 ezer dináros határt 70 ezerre emelik.

A támogatásra pályázhatnak bizonyos körülmények között az albérletben élők, a rossz anyagi helyzetben lévők, a szociális segélyben részesülők, de azok is, akiknek az életbenmaradásuk függ a háztartás áramellátásától, azaz valamilyen árammal működő orvosi műszer használata elengedhetetlen a számukra.

Az érintetteknek a lakóhelyük szerint illetékes Szociálisvédelmi Központnál kell átadniuk a vagyoni helyzetükről szóló dokumentumokat.

A hőenergiára is igényelhető lesz a támogatás. Az állami segítségre eddig 70.000 háztartás volt jogosult, várhatóan az új határozat értelmében 200.000 lesz a számuk.