2024. március 28., csütörtök

Nyomásgyakorlásként tekintenek a fenyegetésekre

Bizonyos belgrádi iskolákban még online térben szervezték meg az oktatást

Ana Brnabić ügyvezető miniszterelnök számára nem fér kétség ahhoz, hogy a különböző szerbiai intézmények és létesítmények azért vannak kitéve hamis bombafenyegetésnek, mert az ország nem rendel el szankciókat Oroszországgal szemben. Ez egyértelműen nyomásgyakorlás, illetve hibrid hadviselés, szögezte le a Pink tv-nek nyilatkozva. A miniszterelnök abban is biztos, hogy a fenyegetések szervezett akció keretében érkeznek, méghozzá külföldről. Ezt talán az bizonyítja a leghitelesebben, hogy hétfőn a belgrádi akvárium és tropicárium címére is bombafenyegetés érkezett, noha a legtöbb szerbiai polgár nem is tudja, hogy létezik ez a létesítmény, vagyis ha a fenyegetések hátterében szerbiai polgárok, vagy szervezetek állnának, akkor utóbbi címére biztosan nem küldtek volna fenyegetést, magyarázta a miniszterelnök. Mint hozzátette, az illetékes szerveket arra utasította, hogy fokozzák a kiberbiztonsági intézkedéseket.

Hétfőn 173 belgrádi iskolában, valamint több tucat fővárosi létesítményben volt bombariasztás. Az egyelőre ismeretlen elkövetők elektronikus levélben azt állították, hogy hidakon, üzletközpontokban, turisták által látogatott létesítményekben és a villanygazdaság, valamint a vízművek létesítményeiben helyeztek el robbanószerkezetet.

KERESIK A MEGOLDÁST

A március közepe óta sokadik bombafenyegetés-hullám okán tegnap reggel egyeztetett egymással Branko Ružić oktatási miniszter és Aleksandar Vulin belügyminiszter. Az ezt követően kiadott közlemény értelmében Vulin elítélte a Szerbia ellen indított rendkívüli háborút, elsősorban amiatt, hogy a fenyegetések már iskolák címére is érkeznek. Az állam komolyan veszi a kihívást és igyekszik megoldani a hamis bombariasztások problémáját, emelte ki Vulin. Mint hozzátette, a Belügyminisztérium munkatársai azon vannak, hogy az érintett iskolákban minél előbb ismét zavartalan legyen az oktatás. Vulin elégedett a rendőrség munkájával.

Ružić köszönetet mondott azért, hogy a rendőrség hatékonyan és gyorsan járt el. Elmondta, hogy ott, ahol a tűzszerészek befejezték az iskola átvizsgálását, tantermi oktatásban vesznek részt a diákok, míg a fenyegetésekkel érintett többi iskolában ideiglenesen online térbe költözött a tanítás.

SZERVEZETT AKCIÓ

A bombafenyegetések, habár egyelőre hamisak, súlyos bűncselekménynek minősülnek, értékelte a Nova.rs portálnak nyilatkozva Katarina Jonev Ćiraković kiberbiztonsági szakértő. Mint hozzátette, tekintettel arra, hogy hétfőn több mint száz iskola címére ugyanazzal a szöveggel érkezett bombariasztás, szinte semmi kétség nem fér ahhoz, hogy a háttérben ugyanaz a csoport áll. Amennyiben a leveleket valóban külföldi szerverről küldték, a szerbiai rendőrségnek együtt kell működnie külföldi kollégáival, csakis ekképpen azonosíthatják az elkövetőket, magyarázta a szakember.

KOMOLYAN KELL VENNI

Goran Mandić, a Belgrádi Egyetem Biztonságtudományi Karának tanára egyetért az állásponttal, hogy a fenyegetéseket szervezetten küldik, a megfélemlítés céljával. Szerbia ellen rendkívüli háborút folytatnak, szinte lehetetlen, hogy egyetlen személy legyen a szervező, magyarázta az SZRTV-nek nyilatkozva.

– A célpontok két csoportját lehet megkülönböztetni. Az egyikbe azok a jogi személyek tartoznak, amelyek meghatározó szereppel bírnak az ország működésének a szempontjából, míg a másikba azok, amelyekben tömegesen gyülekeznek a polgárok. Evidens, hogy azért döntöttek egyebek mellett az iskolák mellett, mert azokban sok gyerek tartózkodik, mindemellett mindenki érzékenyen reagál a gyerekeket érő fenyegetésekre. Minden egyes fenyegetéshez komolyan kell hozzáállni, függetlenül attól, hogy az eddigi riasztások hamisnak bizonyultak – mondta Mandić, aki tekintettel az események kronológiájára, hiszi, hogy a fenyegetésekre azért kerül sor, mert Szerbia nem rendelt el szankciókat Oroszországgal szemben.

INDOKOLT FOKOZNI A BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEKET

Habár nehéz bizonyítani, megalapozott a feltételezés, hogy a fenyegetések és a szombaton kémkedés gyanújával letartóztatott két lengyel állampolgár esete összefüggnek egymással, nyilatkozta a Kurir napilapnak Nikola Antić biztonságpolitikai szakértő.

– Üzentek Szerbiának, hogy mi minden történhet, ha a továbbiakban sem foganatosít szankciókat Oroszországgal szemben. Persze az is megtörténhet, hogy a fenyegetések és a hadiipari létesítmény természeti szépségeit fotózó lengyelek esete között semmi összefüggés nincsen – fogalmazott Antić.

Darko Obradović, a Stratégiai Elemzés Központjának munkatársa, szintén a Kurirnak nyilatkozva, a biztonsági intézkedések általános erősítésének a fontosságát hangsúlyozta. Szavai szerint az üzletközpontokban, de az iskolákban is fokozni kell a biztonsági intézkedéseket, legalább a létesítmények bejáratában.