2024. március 28., csütörtök

Győzött Ukrajna

Nem, nem a háborúban, az Eurovíziós Dalfesztivált nyerte meg Ukrajna Torinóban, de úgy tudni, Zelenszkij elnök azt mondta, a háborút is pont így fogják megnyerni, és lehetőleg már jövőre Mariupolban tartják meg a versenyt. Putyin reakciója nem ismert, de bizonyosra vehető, hogy ő másképp gondolja.

Ami az idei Eurovíziót illeti, erre mondják azt, hogy bejött a papírforma. Amint Oroszországot kizárták, és rendeződött az ukrajnai dalküldés körüli botrány – eredetileg Alina Pasht választották, akiről azt kezdték terjeszteni, hogy korábban Oroszországon keresztül utazott Krímbe, emiatt rázúdult az ukrán nép haragja és inkább visszalépett –, a fogadóirodáknál a számok tekintetében kiemelkedő esélyesnek ők mutatkoztak.

A Kalush Orchestra a Stefania című folk-rap dallal jelentkezett, amely az egyik tag anyjáról szól, de a háborúra való tekintettel minden ukrajnai anyának ajánlják. Úgy tudni, a csupa férfifellépőből álló csapat külön engedélyt kapott, hogy külföldre utazhasson, és a hadi teendők helyett az Eurovízió színpadán folytassanak kultúrmissziót. A győzelem mégsem volt annyira egyértelmű. A szavazásra vonatkozó szabályok többször változtak az elmúlt évtizedekben, egy ideje a végeredmény a résztvevő országok zsűrijeinek és a nézők voksaiból áll össze. Ilyenkor gyakran igen nagy különbség mutatkozik a szakmai zsűri és a közízlés között. Ez idén sem volt másképp, habár Ukrajna esetében nem volt óriási az eltérés. A zsűrik a negyedik helyre tették őket, a nézők azonban toronymagasan az elsőre, így a nép akarata döntött.

Amikor elindult a zsűri értékelésének az ismertetése, egymás után érkeztek a pontok az Egyesült Királyság dalára is. Egy brit véleményező örömmel állapította meg, hogy végre nem ők Európa leggyűlöltebb országa. Habár az Egyesült Királyság alapítóország, ami automatikus döntőbejutást jelent, és többször nyert, több alkalommal pedig azért is házigazdája volt az eseménynek, mert a győztes ország nem tudta megtartani a rendezvényt, képviselői az elmúlt években elég rosszul szerepeltek. Az idei dalukra azonban sokan felkapták a fejüket, amikor pedig zsűri őket tette az első helyre, az említett véleményező kétségbeesett, s azt írta, nem szeretné, ha megnyernék a versenyt, hátrahagyva Ukrajnát, mert akkor ismét gyűlölni fogják őket. Mivel a voksolóktól kapott szavazatok száma az ötödik helyre volt elegendő, végül Sam Ryder Space Man című dalával a második helyen végzett. Idén nem volt szégyen kikapni Ukrajnától.

Szerbiát mégiscsak Konstrakta fellépése tartotta legjobban lázban, az, hogy az országot képviselő énekesnő, a szokványosnak semmiképp se mondható In Corpore Sano című dalával jól szerepel vagy leszerepel a versenyen. Amióta ugyanis sokak nagy meglepetésére őt választották meg, kapott hideget és meleget, a produkciója viták, összetűzések tárgya is lett, és persze most mindenki arra várt, hogy végre kimondhassa: na, ugye megmondtam! A fogadóirodák azt jelezték előre, hogy Konstrakta bejut a döntőbe, ahol lényegében középtájt fog végezni. Ez így is volt, az énekesnő a második elődöntőből valóban továbbjutott, igaz, nem akárhogyan, sokakat kisebb szívroham kerülgetett, hiszen a döntősök tízes listájának utolsójaként olvasták fel a nevét, amikor a remény csaknem teljesen elfogyott. Ez persze nem a sorrendet jelentette, most már tudjuk, harmadikként jutott tovább, a zsűrik listáján megosztott nyolcadik helyen volt a finnországi világhírű The Rasmussal, a nézőknél pedig megosztott elsőn a svédországi Corneliával. A szerbiai versenyzőnek már csak a döntőbe jutása nagy sikert jelentett, ha utolsóként végzett volna, akkor is, összehasonlításképpen a volt Jugoszlávia utódállamai közül csak ő érte ezt el, a horvátországi, a szlovén, a montenegrói és az észak-macedóniai résztvevő is kiesett. A térséget nézve ez keserédes siker. Konstrakta végül nem középtájt végzett, hanem az ötödik helyen, az első öt között lenni – a huszonöt döntős, plusz a tizenöt kiesett közül – pedig fantasztikus eredmény! Ne legyünk nagyravágyók, Đoković Rómában tarolt, egy szerbiai győzelem Olaszországban bőven elegendő, ez a hétvége így is nagy ünneplésre adott okot Szerbiának.

Az idei Eurovízió inkább visszafogott volt. Történtek botrányok, bakik, szavazás körüli problémák, voltak hamis hangok, de szép mozzanatok is. Sokféle dalt hallhattunk, látványos színpadképeket, nem túlzott pirotechnikai megoldásokkal, amelyet az elmúlt években többen is felróttak. A mostani show-ra azt se lehet mondani, hogy kiemelten a szivárványos zászló égisze alatt zajlott, mert egyesek korábban ezt is kifogásolták. Ami pedig a politikai befolyásoltságot illeti, konkrétan Ukrajna győzelme, nem a szakmai zsűrin, hanem a többi nézőn múlt. Ha csak és kizárólag az eurovíziós szereplést figyeljük, Ukrajnának nincs oka az önbizalomhiányra, 2003 óta vesz részt rajta, a következő évben Ruslanával rögtön nyertek, 2016-ban pedig Jamala 1944 című dalával, amellyel már akkor politikai feszültséget keltettek. Most győztek harmadszor.

Érdemes elemezgetni a szavazótáblázatokat. A Kalush Orchestrához hasonlóan, Konstrakta se a zsűriknek köszönheti a jó helyezését. A zsűrik az elvárásokhoz hasonlóan a tizenegyedik helyre sorolták, a közönség viszont a negyedikre. A harmadik hely mindenképpen a spanyol versenyzőé, ebben egyetértettek a zsűrik és a voksolók is. A negyedik Svédország képviselője lett, akit a zsűrik második helyre, a nézők pedig hatodikra tettek. Akiknél tényleg nagy különbség mutatkozott: Moldova (zsűri 20. hely, nézők 2., összesen 7.), Portugália (zsűri 5. hely, nézők 15., összesen 9.), Norvégia (zsűri 17., nézők 7., összesen 10.), Ausztrália (zsűri 9., nézők 24., összesen 15.), Svájc (zsűri 12., nézők 25., azaz utolsó, összesen 17.) és így tovább.

Más érdekességek: a szerbiai zsűri tizenkét pontot Azerbajdzsánnak adott, tízet Észtországnak, Ukrajnának egyet sem. A szerbiai nézők tizenkét pontot Moldovának, tízet Spanyolországnak, Norvégiának nyolcat, Ukrajnának hetet adtak. Ezzel Szerbia adta a legkevesebb pontot Ukrajna képviselőjének, Máltától és Észak-Macedóniától nyolcat kaptak, minden más országtól legalább tízet, de főleg a maximális tizenkettőt. És kinek adta Ukrajna a legtöbb pontot? A zsűri az Egyesült Királyságnak, a nézők Lengyelországnak.