2024. április 16., kedd

Euphónia városszerte

Öt nagy koncert, előadások, szakmai továbbképzések

Május 16-a és 21-e között Újvidék több helyszínén tartják meg a sorrendben 7. Eufónia nemzetközi harmonika- és kamarazenei fesztivált.

A hét nap alatt öt nagy koncert várja az érdeklődőket. A hősnőknek és a harmonikásoknak szentelt idei rendezvény azon nők népszerűsítését szolgálja a művészetben, akik alakították a harmonika történetét a 20. és 21. századi zenében. A fesztivál a harmonika és a fiatal, tehetséges harmonikások művészi zenéjének népszerűsítését és szakmai fejlődését célozza meg, és három szegmensből áll: ezek formái a verseny, oktatási (előadások, szakmai továbbképzés) és kulturális szegmens (esti koncertek).

A fesztiválon ebben az esztendőben is új műveket mutatnak be, amelyek harmonikára és fiatal szerzők különböző együttesei számára íródtak. Szerdán 20.22-kor az ünnepélyes megnyitón, a gálakoncerten a Zsinagógában a Vajdasági Szimfonikus Zenekar kíséretében Bojan Suđić vezényletével szólistaként lép fel Neža Torkar sikeres fiatal szlovén–német harmonikaművész. Ebből az alkalomból Arshia Samsaminia jeles iráni zeneszerző harmonikára és zenekarra írt művének világpremierje hangzik el Matica címmel, amelyet kifejezetten a fesztivál megrendelésére komponált Újvidék kulturális fővárosa évében.

Az idei fesztivál a nők művészetben betöltött fontosságát hangsúlyozza, és a programon belül a női alkotóké a főszerep. Az ünnepélyes megnyitó előtt, tegnap este a Broadman holland–szerb zenekar koncertezett a Művelődési Központ mozitermében.

Kedden és szerdán a Mie Miki kiemelkedő japán–német harmonikaművész és az Esseni Egyetem professzora, a nyugati média által évtizedek óta a harmonika királynőjének nevezett nő Szerbiában először tart mesterkurzust a Digitális Ifjúsági Központ érdeklődő résztvevői számára.

Minden rendezvényre díjtalan a belépés.

A fesztivál védnökei a Kulturális és Tájékoztatási Minisztérium, a városi művelődési igazgatóság, a kulturális, köztájékoztatási és vallási közösségekkel való kapcsolatokért felelős tartományi titkárság, az Újvidék – Európa Kulturális Fővárosa Alapítvány, a SOKOJ Kulturális Díjalap. A fesztivál barátai: a Vajdasági Szimfonikus Zenekar, a Szerb Nemzeti Színház, az Újvidéki Városi Könyvtár, a Városi Hangversenyterem és a Miloš Crnjanski Vajdasági Kulturális Központ.