2024. április 24., szerda

A jövő tervezése

A Magyar Nemzeti Tanács az idén is tanulmányutat szervezett a középiskolások számára

Itthon továbbtanulni, de hol és milyen szakirányon – ennek a kérdésnek a megválaszolásában próbáltak segíteni annak a mintegy 50 harmadikos középiskolás diáknak, aki a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében szombaton egynapos tanulmányi kiránduláson vett részt Szabadkán.

A zentai, magyarkanizsai és adai fiatalok a helyi felsőoktatási intézményekbe látogattak el és ismerkedtek meg azok kínálatával, illetve az azokban felkínált lehetőségekkel. A programban az MNT demonstrátorai is részt vettek, hiszen ők nemcsak az intézményt és a szakokat tudják bemutatni, hanem saját tapasztalataik alapján tudnak beszámolni a hallgatói mindennapokról. A hagyományos tanulmányi kirándulás része az MNT komplex, többelemes ösztöndíjprogramjának.

A diákokat elsőként a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán fogadták. A tanulmányút célja megismertetni a diákokat a szabadkai felsőoktatási intézményekkel, hiszen az MNT számára mindig is kiemelt jelentőségű volt a szülőföldön való továbbtanulás ösztönzése, emelte ki köszöntőjében Baráth Gábor Gergely, az MNT Oktatási Bizottságának elnöke.

Az MNT nemcsak az egyetemi évek ideje alatt segíti a fiatalokat, hanem azt megelőzően is, egyebek mellett a felvételi felkészítő programmal, vagy például a hagyományosan nyáron megszervezendő szerb nyelvi felzárkóztató programmal, hangzott el. A felvételi felkészítő programmal kapcsolatban lapunknak nyilatkozva Baráth Gábor Gergely elmondta, hogy a korábbi foglalkozásokat követően múlt hétvégén került sor Újvidéken a felkészítő táborra, majd a következő hetekben, a diákok igényeitől függően, folytatódnak a tantermi, vagy az online foglalkozások. Az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy a program sikeres, hiszen az abban résztvevő diákok könnyebben veszik a felvételi akadályait, emelte ki az MNT tisztségviselője. Mint hozzátette, évente legalább 200-300 elsőéves hallgató nyeri el az MNT ösztöndíját, amelyikre a későbbiekben is számíthatnak, amennyiben beírják a következő évet.

A tanulmányút résztvevői (Fotó: Pesevszki Evelyn felvétele)

A tanulmányút résztvevői (Fotó: Pesevszki Evelyn felvétele)

Ízelítőt próbálnak adni a fiataloknak, hogy mi vár rájuk az egyetemi évek ideje alatt, illetve abból, hogy mit tanulhatnak meg, milyen ajtók tárulhatnak fel előttük, emelte ki a Magyar Szónak nyilatkozva dr. Szedmina Lívia, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola angoltanára és nemzetközi kapcsolatokért felelős koordinátora, aki reméli, hogy a tanulmányi kirándulás eredményeképpen többen választják a szülőföldön való továbbtanulást.

Ami magát a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolát illeti, Szedmina Lívia szerint a középiskolásokban az elmúlt években egyre inkább tudatosult, hogy olyan intézményről, illetve területről van szó, ahol kiváló gyakorlati tudást lehet elsajátítani, olyanokat, amelyek jó álláshoz, karrierhez segítik a fiatalokat, méghozzá itthon. „Tanulmányaik során a gazdasági szektorral való szoros együttműködésünket a kapcsolatépítésre is megpróbáljuk kihasználni, hogy a diplomázás pillanatában olyan gyakorlati tudással rendelkezzenek a fiatalok, amelyik vonzó munkahelyhez segíti őket” – mondta Szedmina Lívia.

A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kart dr. Pintér Krekity Valéria oktatási dékánhelyettese képviselte, aki azért tartja fontosnak a tanulmányi kirándulást, mert a fiatalok idejében elkezdhetnek arról gondolkodni, hogy a középiskolát követően hol folytassák tanulmányaikat. Mint hozzátette, az említett intézmény alapképzésen jelenleg az okleveles óvodapedagógus szakot, az okleveles tanító szakot, az okleveles kommunikátor szakot és a kollégiumi nevelő szakot kínálja fel.

A diákok a Műszaki Szakfőiskolát követően a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karra, az Építőmérnöki Karra, az Óvó- és Edzőképző Szakfőiskolára és a Közgazdasági Karra is ellátogattak.