2024. április 25., csütörtök

Ünnepeltek a tordaiak

Templombúcsút és falunapot ünnepeltek a hétvégén a bánáti Tordán. Ez volt a koronavírus-járvány utáni első olyan rendezvény, amelyen nem voltak járványügyi korlátozások. A kétnapos ünnepre sok vendég érkezett határon innen és túlról. Ezúttal az égiek is kegyesek voltak a tordaiakhoz.

A rendezvény vendégei között volt Balogh György, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának a konzulja és Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke is.

– A bánáti Tordán már negyven éve a templombúcsú, Nepomuki Szent János ünnepe, illetve a falunap össze van kötve. A tordai búcsú olyan rendezvény, amely a környékben ismert, illetve mindannyian várják. Ha május közepe van, akkor mindenki tudja, mind Szentmihályon, mind Udvarnokon, illetve Muzslyán, a környező településeken, hogy a vasárnapot biztos itt töltik Tordán – nyilatkozta Kovács Elvira.

Szombaton a hagyományos horgászversennyel kezdődött az ünnepi program a helybeli horgásztavon, amelyen húsz versenyző vett részt, a Nepomuki Szent János plébániatemplomban pedig szentmisét mutattak be.

(Fotó: Kecskés István felvétele)

(Fotó: Kecskés István felvétele)

– Nepomuki Szent János vértanú, áldozónap ünnepe a tordaiak számára kiemelkedően nagy ünnep. Hiszen a templom védőszentjéről van szó és ennek a szép közösségnek a védőszentjéről. Az ősök választották ezt a védőszentet, valószínűleg azért, mert nagy üzenete van számunkra. Most is ennyi, néhány száz évvel a vértanúsága után is tud újat mondani számunkra – mondta Masa Tamás tordai plébános.

A rendezvény vendégei között volt Balogh György, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának a konzulja és Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke is.

– A bánáti Tordán már negyven éve a templombúcsú, a Nepomuki Szent János ünnepe, illetve a falunap össze van kötve. A tordai búcsú olyan rendezvény, amely a környékben ismert, illetve mindannyian várják. Ha május közepe van, akkor mindenki tudja, mind Szentmihályról, mind Udvarnokról, illetve Muzslyáról, a környező településekről, hogy a vasárnapot biztos itt töltik Tordán – nyilatkozta Kovács Elvira.

A tordaiak már hetek óta készültek a falu legnagyobb ünnepére. Rendezték környezetüket, házaikat.

– Meszelés, a szobák rendben tartása, a kiskert csinosítása, mindent felújítottunk, hogy teljes pompájában várja a falu a vendégeket. Ennek az ünnepnek bensőséges hangulata van, találkoznak az itteniek, a külföldiek, a múlt és a jelen is – véli Mezei Zsuzsanna, a Tordaiak Klubjának elnöke.

A rendezvény szervezésében összefogott a falu több mint 10 civil szervezete.

– Fogyatkozunk, ez tagadhatatlan, de úgy gondolom, még mindig vagyunk még – a másokhoz viszonyítva is – annyian, hogy ilyen rendezvényt, vagy más rendezvényt is meg tudjunk tartani. Az összefogásban van a lényeg. Hiszen ha összefogunk, mindenki, akkor nagy dolgokra vagyunk képesek –  mondta Dobai János, Torda helyi közösség elnöke.

Kilencven perc „őszinte lócizmusban” volt része a közönségnek a tegnap esti nagykoncerten. Csorba Lóci, a Lóci Játszik budapesti együttes frontembere számára a fellépés külön fontossággal bírt, hiszen nagyszülei Tordán éltek.

Lóci Játszik (Fotó: Kecskés István felvétele)

Lóci Játszik (Fotó: Kecskés István felvétele)

– Azt mondtam a srácoknak, hogy mindenki nagyon szedje össze magát, mert a tordaiak nagyon vendégszeretőek, itt aztán jól kell játszani, nem lehet csak úgy „mellébazsaválni”. Szerintem ügyesek lesznek, jók leszünk. És talán látszik is a mosolyról rajtam, hogy én nagyon örülök, hogy itt lehetek, nyilatkozta a fellépés előtt Csorba Lóci.

Tűzzsonglőrök (Fotó: Kecskés István felvétele)

Tűzzsonglőrök (Fotó: Kecskés István felvétele)

Megkoszorúzzák a falu emlékhelyeit, fellépett Gúth Emília fiatal énekes, volt csirkepaprikás-főző verseny a program egyik különlegessége pedig a szegedi Hestia tűzzsonglőrök fellépése volt. A program látványos tűzijátékkal zárult.