2024. április 16., kedd
KERÉKPÁROZÁS – GIRO D’ITALIA

Hindley bevette a Blockhaust

A hétvégén két eltérő jellegű szakasz várt a Giro mezőnyére, hiszen szombaton egy rövidebb, többnyire sík kört teljesítettek Nápoly körül, vasárnap viszont elérkezett az idei verseny eddigi legkeményebb hegyi szakasza a Monte Blockhaus megmászásával. A nápolyi szakaszon a korán ellépő nagyobb szökevénycsoport a végére ötfősre sorvadt, és két belga összjátékát követően, Harm Vanhoucke felvezetésével Thomas De Gendt győzött. Az utolsó kilométereken a főmezőnytől sikerült kissé elszakadnia Fetter Eriknek, aki így a 15. helyen zárt.

Másnap a Blockhaus 1665 méter magasan fekvő céljáig vezető kaptatón az Ineos diktálta a tempót, a nagy esélyesek közül pedig korán leszakadt Simon Yates. A 2019-es bajnok Richard Carapaz öt kilométerre a céltól váltott ritmust, és csupán Romain Bardet és Mikel Landa tudta vele tartani a lépést. Mögöttük egy szintén hármas csoport küzdött a hátrány minimalizálásáért, nem sokkal a cél előtt pedig össze is ért a két csoport, így hatan sprinteltek a győzelemért. Végül a 2020-as Girón második, ezúttal hosszú hajrát nyitó ausztrál Jai Hindley lett az első Bardet és Carapaz előtt.

Bár Juan Pedro López korán lemaradt a nap során, ám 1:46 perces hátrányával összetettben 12 másodpercet még megőrzött az előnyéből a hétfői szünnapra.

Giro d’Italia, 8. szakasz (Nápoly–Nápoly, 153 km): Thomas de Gendt 3:32:53, Davide Gabburo a. i., Jorge Arcas a. i. stb. 9. szakasz (Isernia–Blockhaus, 191 km): Jai Hindley 5:34:44, Romain Bardet a. i., Richard Carapaz a. i. stb. Az összetett állása: Juan Pedro López 37:52:01, Joao Almeida +12, Bardet +14, Carapaz +15, Hindley +20 mp stb.

TOUR DE HONGRIE

Ír győzelem a Kékestetőn

Holland és olasz szakaszgyőzelmeket követően az ír Edward Dunbar napi siker nélkül nyerte meg első alkalommal a Tour de Hongrie összetettjét az ötnapos magyar kerékpáros-körversenyen. Szombaton Dylan Groenewegen úgy tudta behúzni a szakaszt Fabio Jakobsen lehajrázásával, hogy a nap elején még némi ijedséget is át kellett vészelnie, hiszen a BikeExchange csapatbusza eltévedt a rajt helyszíne felé tartva, de végül még éppen időben megérkeztek. A vasárnapi záróetap összesen 2751 méter szintkülönbséget foglalt magában, és Magyarország legmagasabb pontján, a Kékestetőn ért véget. Az utolsó 3,2 kilométert megnyitó kanyarhoz mintegy harmincan értek együtt. Dunbar két kilométerrel a vége előtt megindult, és bár sokáig úgy tűnt, előnye kitarthat, Antonio Tiberi az utolsó métereken elcsente előle a szakaszgyőzelmet. Az Ineos ír versenyzője így is megnyerte az összetettet és a vele járó sárga trikót. A legjobb sprinternek járó zöld trikót Jakobsen nyerte, a hegyi pontverseny legjobbjának járó pirosat pedig a belga Aaron van Poucke. A legjobb magyar Dina Márton lett, aki a 38. helyen zárta a versenyt.

Rodríguez, Dunbar és Battistella, a Tour de Hongrie dobogósai (Fotó: MTI)

Rodríguez, Dunbar és Battistella, a Tour de Hongrie dobogósai (Fotó: MTI)

Tour de Hongrie, 4. szakasz (Kazincbarcika–Kazincbarcika, 177 km): Dylan Groenewegen 3:59:15 óra, Fabio Jakobsen a. i., Rudy Barbier a. i. stb. 5. szakasz (Miskolc–Kékestető, 184 km): Antonio Tiberi 4:39:31 óra, Edward Dunbar +2, Oscar Rodríguez +23 mp. Az összetett végeredménye: Dunbar 20:38:43 óra, Rodríguez +23, Samuele Battistella +28 mp, … 38. Dina Márton +2:31 perc stb.