2024. március 28., csütörtök

Az anyanyelv ünnepe

A Szép magyar beszéd verseny döntőjén az újvidéki Magyar Tanszék két hallgatója is részt vett

Pénteken lezajlott a Kazinczy Ferencről elnevezett Szép magyar beszéd verseny Kárpát-medencei döntője Esztergomban, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János Tanárképző központjában. A felsőoktatási intézmények számára 50 alkalommal írták ki a nemes vetélkedőt. Megnyitó beszédében dr. Nemes Attila László visszaemlékezett a kezdetekre, felemlegette Kodály Zoltán, Péchy Blanka, Deme László és Wacha Imre személyiségét, akiknek a neve összeforrt a magyar beszéd művelésének fogalmával.

Az idén szokatlanul sok versenyző mutatta meg tudását, 41-en jöttek el Esztergomba, noha Erdély és Kárpátalja nem képviseltette magát. A zsűri a magas színvonalra való tekintettel 14 Kazinczy-érmet osztott ki.

Az újvidéki Magyar Tanszék két harmadéves hallgatója is tisztesen helytállt a magas színvonalú vetélkedésben. Szabadon választott szövegként Mák Andrea Tolnai Ottó Meztelen bohóc, Bartuc Éva Nemes Nagy Ágnes Pilinszkyről írt esszéjének (Valaki más) részletét adta elő az értő szövegolvasás kritériumainak a figyelembevételével. A kötelező feladat Esterházy Péter Mit keres az író a pampákon című esszéjének fölolvasása nagy kihívás volt a hallgatók számára.

Az esztergomi verseny részvevői és a zsűri tagjai (Fotó: Gergely József)

Az esztergomi verseny részvevői és a zsűri tagjai (Fotó: Gergely József)

Ahogy a zsűri elnöke, dr. Bóna Judit kiemelte, az esztergomiak az idén is kitettek magukért szervezőként, a diákok pedig az anyanyelv ünnepévé varázsolták a pénteki napot.

Abban a reményben búcsúztak el egymástól a szép beszéd művelői, hogy jövőre ismét találkoznak ezen a szép történelmi helyszínen. Kazinczy örökösei hitet tettek amellett, hogy a nagy elődök vágyait és elképzeléseit a mai kor követelményeinek megfelelően folytatják tovább.