2024. április 19., péntek

Az örökségvédelem nagy küzdelme folyik most

Az aracsi műemlék-helyreállítási projektumról beszélt ma a Szabadkai Magyar Rádió műsorában Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország Kormánya nagy összeget különített el erre a célra, és a szerbiai oldalon is megvan az elhatározás a projektum megvalósítása iránt. Az anyaországi támogatásból tervezik a pusztatemplom megőrzésén végzett munkálatokat, Szerbia pedig az infrastrukturális beruházásokat, az utak kiépítését, a villany bevezetését, és egy látogatóközpont kialakítását finanszírozná.

– Identitásunknak, múltunknak, és mindannak, ami valamilyen módon ehhez a földhöz, a szülőföldhöz köt bennünket, az aracsi pusztatemplom a jelképévé vált. Pusztaságában, nyilvánvalóan romosságában értéket képvisel. Ezen a tájon, amely mindig a népek hadiútja volt, nagyon kevés emlék maradt fenn. Ez a templom évszázadok óta küzd megmaradásával, és így őrzi a leginkább az akkori építők örökségét – fogalmazott a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

A felszínközeli geofizikai kutatások kiderítették, hogy a templom környékén, több mint hetven hektárnyi területen a föld alatt még értékes régészeti leletek vannak, és az a cél, hogy ezt a területet is hatékonyan megvédjék, ami a kisajátítás, és az anyagi keret biztosítása miatt hosszabb időt vehet igénybe.

A projektumról Hajnal elmondta még, hogy az elsődleges tervek szerint két év alatt szeretnék megvalósítani az elképzeléseket. A műemlék megóvásának jelentőségét szemléltetve úgy fogalmazott, hogy az örökségvédelem nagy küzdelme folyik jelenleg. Kiemelte, hogy a fenntarthatóság kérdéseire is nagy hangsúlyt fektetnek.

Mindenkinek nagyon fontossá vált most a pusztatemplom – fogalmazott Hajnal Jenő.

Amikor megszületnek a szükséges megállapodások, a templom rekonstrukciója elindulhat, mivel ehhez már adottak a pénzeszközök – tette hozzá.