2024. március 28., csütörtök

Segítik a gyerekek kibontakozását

Hátrányos helyzetű tehetségek felfedezését célzó Erasmus+ programban vesz részt a kevi Móra István Művelődési Egyesület

Pénteken délelőtt a kevi Móra István Művelődési Egyesület székházában azt az Erasmus+ projektet ismertették, amely a hátrányos helyzetű tehetségek felfedezésére és gondozására irányul. A programot a dunakeszi Létra Egyesület, a sepsiszentgyörgyi Amőba Egyesület, valamint a kevi Móra István Művelődési Egyesület közösen valósítja meg 2022. március 1. és 2024 márciusa között.

Csemer Patrícia, a Létra Egyesület elnöke kiemelte, hogy a program célja a kifejezetten alulteljesítő és hátrányos helyzetű gyerekek tehetséggondozása.

– Minden gyerekben ott a tehetség, csak meg kell találni azt az eszközt, amivel ki tudjuk őket bontakoztatni. Persze nem lesz mindenki zseni vagy kitűnő tanuló, de a saját szintjüknek megfelelően kibontakozhatnak, és mi erre fókuszálunk ebben a projektben. Új gyakorlatokat fogunk kidolgozni arra vonatkozóan, hogyan lehet az alulteljesítő gyerekeket fejleszteni, hiszen ők nemcsak hátrányos helyzetűek, hanem az alulteljesítésből adódóan sokszor a társadalom szélére rekednek. A meg nem értett tehetség kérdéskört is magában foglalja, és erre készítünk egy gyakorlatgyűjteményt, nemcsak pedagógusoknak, hanem a szülőknek és olyan civil szervezeteknek is, amelyek ilyen gyermekekkel foglalkoznak. Iránymutatást szeretnénk adni, hogy mégis hogyan kell őket megközelíteni és fejleszteni. Emellett módszertani kézikönyvet is kidolgozunk majd a gyakorlat alapjára, amelyben olyan oktatási segédanyagok lesznek, amiket felhasználhatnak a mindennapokban. A gyerekeket is megszólaltatjuk, 13 és 20 év közötti fiatalokat várunk a komplex programunkba. Több irányból közelítjük meg őket, műhelyfoglalkozásokat biztosítunk számukra a már kidolgozott gyakorlatok alapján. Partnerországonként 25-25 gyermek vehet részt a programban, én úgy hiszem, hogy ha ezeket a fiatalokat két éven át támogatjuk, akkor sokat fejlődhetnek – mondta a Létra Egyesület elnöke.

A szervezők hozzátették, hogy lesz egy tehetségnap, ahol bemutatják majd, honnan indult a projekt, és hová értek. A szervezők a szülőknek és a pedagógusoknak is készülnek műhelyfoglalkozással, mivel a gyerekek fejlesztése a szakértők bevonásával tud megvalósulni.

– A program másik fontos célja az érzékenyítés. Érzékenyítsük a társadalmat arra, hogy a gyerekek ne legyenek kirekesztve, és ne érezzék azt, hogy ők mások valamiben, furcsák, és hogy próbálja őket elfogadni a többségi társadalom. Az alulteljesítőket meg kell erősíteni abban, hogy ők pont ugyanolyan értékesek a társadalom számára, mint bárki más – fogalmazott Csemer Patrícia.

Perpauer Attila, a Móra István Művelődési Egyesület elnöke elmondta, hogy az egyesület már több mint tíz éve akkreditált tehetségpont.

– Megkerestek bennünket, hogy szeretnénk-e ebben a projektben részt venni, és mi örömmel csatlakoztunk. Komplex feladatköröket jelölünk ki, és úgy nyúlunk a különböző célcsoportokhoz, hogy komplex munkákat végezünk a gyermekekkel, a szülőkkel és a közösséggel. Ez egy jó lehetőség arra, hogy közösséget formáljunk, valamint tágabb értelemben ezeket a gyakorlatokat fel tudják majd használni a Kárpát-medencében, továbbá mi is hasznosítjuk őket az oktatásban és a művelődési életben. Tizenhárom pedagógust vontunk be ebbe a feladatkörbe, valamint 25 gyereket. Vajdasági egyesület idén először csatlakozott ilyen tehetségfejlesztő programhoz. A projekt teljes költségvetése 60 ezer euró vissza nem térítendő támogatás, amelyet egyenlő mértékben osztanak szét a három partnerszervezet között – magyarázta Perpauer Attila.