2024. április 20., szombat

Istenek alkonya és a Feketedoboz

Az Újvidéki Színházban a következő időszakban megrendezik a Belgrádi Drámaszínház napjait, május 18-án és 19-én bemutatják az Istenek alkonya (Sumrak bogova) és a Feketedoboz (Crna kutija) című színdarabot.

Az Istenek alkonya című előadást Luchino Visconti Elátkozottak című filmjének motívumai alapján vitte színre Jagoš Marković rendező. A szereplőket Slobodan Boda Ninković, Branka Katić, Isidora Simijonović, Vladan Milić, Pavle Pekić, Jovo Maksić, Milan Čučilović, Milica Zarić és Vanja Nenadić színészek alakítják.

A megrázó történet egy születésnapi ünneplés brutális, véres „székes játékká” fajulását követi, mindegyik körében körben „kiesik”, azaz meghal valaki, és az álarcként használt civilizációs vívmányok, mint a lelkiismeret, az empátia és az önuralom lelepleződve gyorsan lehullanak.

A Feketedoboz című színdarabot Andrej Nosov rendezésében láthatja a közönség, Ivan Zarić, Ljubinka Klarić, Miloš Petrović Trojpec, Nataša Marković, Andrej Šepetkovski, Ivana Nikolić és Stefan Radonjić testesítik meg a szereplőket. Mindannyian három életet élünk: nyilvános, a magán és titkos életet. Korábban észben tartottuk a titkokat, ma a telefonunk memóriakártyáin tároljuk azokat. Mi lenne, ha a kártya beszélni tudna? Hét barát, akik holdfogyatkozáskor gyűltek össze, vacsora közben felfedik legbensőségesebb titkaikat és vágyaikat, kiutat keresvén az „igazság mobiltelefonnal” való játékából. Mi az igazság és mi a titok? Mennyire ismerjük a hozzánk legközelebb állókat, akikkel együtt élünk?

Belépőket az uvszinhaz.com oldalon, a szinhazujvideki@gmail.com e-mail-címre küldött üzenettel, vagy pedig 021/657-2526-os telefonszámon lehet foglalni.